Логопед повертає дітям спілкування: у Дар’ївській громаді хаб допомоги родинам залучає дітей з особливими освітніми потребами

Сергій не одразу звик відвідувати різні заняттях в хабі без старшої сестри або брата. Війна змінила його життя кардинально, як і життя його родини. Сергію 16 років і до повномасштабної війни він відвідував спеціальний навчальний заклад з усіма необхідними послугами та видами корекції. Але з початком війни заклад опинився на тимчасово окупованій території Херсонщини, і Сергій мав продовжувати шкільні заняття лише онлайн.
Останні майже три роки Сергій продовжує жити під обстрілами у Херсонській області, і це негативно вплинуло на хлопця, посиливши його тривожність.
 
Дізнавшись про відкриття хабу допомоги родинам з дітьми у Дарʼївській громаді, старші брат і сестра привели Сергія на заняття та ігри з однолітками. Основну корекційну роботу з ним проводить логопед Наталія. «Сергій – спокійний, врівноважений та вихований підліток, але з початком війни він був повністю позбавлений уваги вчителів та наставників, що призвело до його замкненості та мовчання», – каже фахівчиня. 
Під час групових та індивідуальних зустрічей Наталія проводить з Сергієм корекційно-розвивальні заняття. «Напочатку у Сергія були труднощі з адаптацією в новому дитячому колективі, але поступово хлопець звикав як до інших підлітків, так і до мене. Пізніше ми перейшли до індивідуальних занять, і він почав сприймати мене як друга, помічника і вже не боїться залишатися на занятті сам, без родичів», – ділиться Наталія. 
Кожне заняття Сергій розпочинає з мовленнєвої гімнастики. Разом з Наталею вони працюють над загальною моторикою, вмінням орієнтуватися у просторі, розвивають увагу, пам’ять та логіку. Наталія допомагає Сергію відновити мовлення після тривалого мовчання, що сприяє його спілкуванню з іншими дітьми, адже у хабі Сергій бере участь і у групових іграх. Старша сестра Сергія, Юлія, вдячна за заняття з логопедом, психологом та соціальним працівником у хабі і відмічає позитивні зміни та емоції у житті хлопця.  
Громадська організація “Успішна жінка” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та за підтримки Міністерства закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади реалізує проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни” у форматі хабів, впроваджуючи інтегровану модель психосоціальних послуг.

Галина Бахматова