Засідання Ради ВПО в Бериславі: прийняття Програми підтримки ВПО

 
Бериславська Рада ВПО затверджує Комплексну програму  підтримки переселенців. Чергове робоче засідання Ради ВПО відбулося 21 грудня  2023 року. В порядку денному було зазначено два питання: 
1) Обговорення  та затвердження Радою ВПО Комплексної програми соціальної підтримки, адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Бериславській міській територіальній громаді на 2024-2025 роки
2) Поточна робота Бериславської Ради ВПО з вимушеними переселенцями. 

 «Сприяння інтеграції ВПО та використанню інструментів місцевої демократії на рівні громад» в рамках програми «Демократія і належне врядування» Міжнародного Фонду Відродження – цей проект стартував в Бериславській територіальній громаді влітку 2023 року. Його реалізує громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД)  у співпраці з місцевою владою у Бериславській і Милівській громадах, в які переїхали мешканці сусідніх сіл та отримали  там статус ВПО – внутрішньо переміщених осіб.    Завданням проекту є надання допомоги вимушеним переселенцям Бериславської та Милівської громад Херсонської  області інтегруватись в соціальне життя нових для них  громад шляхом впровадження механізмів демократії участі, побудови ефективного діалогу з місцевою владою та використання досвіду активних громадян, які переїхали в безпечні регіони України. 

Створені Ради ВПО в обох громадах  працюють за коуч-підтримки громадських   експертів ПЦПСД, розробляють  пропозиції щодо вирішення  різних соціальних проблем, які  потім будуть затверджені місцевими радами  у формі НПА. Керівництво приймаючих громад намагається зробити все необхідне для забезпечення базових потреб переміщених осіб: передають придатне для проживання житло, сприяють постачанню гуманітарної допомоги. 

На минулому засіданні Ради ВПО Бериславської ТГ (в листопаді) експерту ПЦПСД  Володимиру Молчанову було доручено розробити і представити проєкт цільової програми сприяння і допомоги ВПО. На цьому черговому засіданні Ради ВПО Бериславської громади Володимир Молчанов презентував основні положення Комплексної програми соціальної підтримки, адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Бериславській  територіальній громаді на 2024-2025 роки. 

Після обговорення на Раді ВПО  одноголосно було прийняте рішення про передачу Комплексної програми  на затвердження до Бериславської військової адміністрації. Також необхідно буде включити цей документ до Програми економічного і соціального розвитку Бериславської  територіальної громади на 2024 рік.

Програма була складена згідно виявлених потреб  ВПО, які були досліджені минулого місяця шляхом анкетування. Були враховані всі побажання ВПО щодо необхідних умов їхнього повернення додому, а також попередні обговорення всіх складових цієї Програми з представниками влади та громади Берислава.   Всі учасники  Ради ВПО ще на минулих засіданнях погодилися з тезою про необхідність не обмежуватися лише  захистом і допомогою ВПО. З урахуванням того, що на кожну особу ВПО всередині громади припадає понад 10 ВПО, які з громади виїхали, і при тому переважно декларують бажання повернутись, допомога саме своїм землякам, що виїхали, згідно з виявленими потребами і в межах можливостей має бути передбачена і є дуже важливою для людей. 
  
До положень Програми були включені  всі загальноукраїнські вимоги щодо таких документів, але при цьому було враховано  складне прифронтове положення громади. Наприклад, безкоштовна первинна правова допомога як повноваження саме місцевого самоврядування, або обов’язок приймаючої громади облаштувати безкоштовне комунальне житло в безпечних місцях для ВПО, хоча б тимчасово. Додаткові кошти на це (окрім місцевого бюджету)  можна отримати  через  ОГС від  міжнародних донорів. Сама наявність прийнятої та затвердженої Програми надає можливість шукати грантові кошти на її реалізацію. 

Учасники засідання  Ради ВПО запропонували прийняти Програму в цілому та передати її на затвердження до військової адміністрації, а будь-які доповнення або зміни можна буде вносити  в текст Програми протягом наступного року. Тим більше, що як тільки  наші доблесні воїни ЗСУ відсунуть  рашистів подалі від Херсонського лівобережжя, потік ВПО значно збільшиться, і потреби змінити Програму зростуть. 

Представники влади зазначили, що Програма прописана  дуже виважено та професійно, з відкритими можливостями її доповнення, з чіткими та конкретними  індикаторами   виконання, з вимірюваними результатами, з  зазначенням відповідальних за  кожен напрямок роботи згідно структури місцевої влади.  

Присутня  на засіданні ради ВПО заступник голови ВА  Олена Тихонова  пообіцяла, що особисто презентує Комплексну програму  та проконтролює, щоб вона  була вчасно розглянута та затверджена військові адміністрацією. 

Маргарита Гришко, голова Ради ВПО, розповіла про поточну робу Ради: в основному, це допомога в питаннях фінансової підтримки, забезпечення твердого палива та будівельних матеріалів  для  ремонту приміщень. Деякі з цих видів допомоги має можливості надати сама міська рада, деякі забезпечують благодійні організації або Естонський фонд.  Дітям зі статусом ВПО в Кривому Розі було проведено свято та передані подарунки від благодійних фондів , наразі готується свято і для всіх дітей, що проживають в Бериславській ТГ. 

Член ради ВПО, експерт ПЦПСД Олег Дядюн підняв питання необхідності Статуту Бериславської громади, бо без нього неможливо легально реалізувати  прописані в Законі про місцеве самоврядування форми демократії участі. Він запропонував передати в міську раду Берислава розроблений громадськими  експертами  ПЦПСД типовий Статут громади на розгляд та обговорення. Після цього його можна буде доопрацювати та прийняти на засіданні ВА. 

Наведемо нижче головні та обов’язкові напрямки тієї допомоги, яка детально викладена в ПЛАНІ ЗАХОДІВ Комплексної програми соціальної підтримки, адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Бериславській міській територіальній громаді на 2024-2025 роки. 

Реалізація житлових прав внутрішньо переміщених осіб: організація поселення та створення належних умов проживання ВПО; здійснення заходів з залучення фінансової або технічної допомоги для забезпечення тимчасового проживання ВПО; пошук грантів, міжнародних місій та благодійних фондів для надання необхідної допомоги ВПО та облаштування місць компактного проживання ВПО; забезпечення ВПО доступним житлом з урахуванням потреб, спроможностей та критеріїв вразливості; облаштування соціального житла на 4 ліжко-місця в с.Урожайне /Раківка/Тараса Шевченка для тимчасового безоплатного розміщення ВПО. 

Реалізація права ВПО на соціальний захист: надання транспортних послуг внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам (пільговий автобус Ракове/Урожайне – В.Олександрівка); взяття на облік та видача довідок; забезпечення повного та своєчасного нарахування та виплати ВПО соціальних допомог; забезпечення надання соціальних послуг; забезпечення прав дітей, які перемістились без супроводу законного представника з територій, де ведуться бойові дії, на соціальний захист;  забезпечення безперебійної роботи гарячої телефонної лінії для координації роботи щодо надання допомоги ВПО; інформаційно - роз’яснювальна робота щодо комплексу соціальної підтримки та психологічної допомоги ВПО. 

Забезпечення надання адміністративних послуг ВПО: взяття ВПО на облік громадян, які потребують житлового приміщення з фондів житла для тимчасового проживання; реєстрація повідомлень про пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна через єдиний портал державних послуг «Дія»; забезпечення функціонування та інформаційне наповнення інформаційно-аналітичної системи обліку даних щодо компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО «Прихисток». 

Працевлаштування ВПО:
сприяння працевлаштуванню ВПО та здійснення заходів з їх професійного навчання як умови підвищення конкурентоздатності на ринку праці; залучення громадян із числа ВПО, які перебувають на обліку у Бериславському районному центру зайнятості, до громадських робіт; залучення релокованих суб’єктів господарювання до тренінгів з написання грантових заявок; створення консультативних механізмів з метою залучення ВПО до процесу прийняття рішень органами місцевого самоврядування.

Забезпечення доступу до освітніх послуг та оздоровлення дітей: створення умов для реалізації права ВПО на освіту; надання особам із числа ВПО соціально-педагогічних, юридичних, інформаційних послуг; співпраця, соціальне партнерство з представниками Дитячого фонду організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ); оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, у тому числі дітей із сімей ВПО; забезпечення надання психологічної допомоги і реабілітації ВПО; організація та здійснення соціального супроводу осіб з числа ВПО, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно подолати або мінімізувати негативний вплив цих обставин. 

Забезпечення надання безоплатної первинної правової допомоги ВПО, включно з особами, які тимчасово виїхали за межі громади. 

Сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб у Бериславську міську територіальну громаду.

Запровадження механізму періодичного моніторингу та оцінки стану інтеграції ВПО  шляхом регулярного анкетування як ВПО, які перебувають у громаді, так і тих жителів громади, які виїхали за її межі, і звітування про результати.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова