АНОНС. Зустріч влади і громади: плани на майбутнє та міжнародна співпраця (Берислав)

АНОНС-ЗАПРОШЕННЯ

16 грудня 2023 року, о 12.00 відбудеться  ЗУСТРІЧ  З ВЛАДОЮ в рамках Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади з теми: «Відновлення Бериславської міської територіальної громади у повоєнний період та міжнародна співпраця». 

Робоча група з питань розробки і  реалізації Плану відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади та громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) запрошують на ЗУСТРІЧ З ВЛАДОЮ  представників громадських організацій,  ініціативних груп, активістів громади, журналістів, волонтерів та всіх зацікавлених в житті Бериславської ТГ. 

Порядок денний ЗУСТРІЧІ З ВЛАДОЮ:
1) Виступ Олександра Алчієва, начальника Бериславської міської військової адміністрації з теми «Першочергові цілі та пріоритети - оптимізація роботи міської ради після війни».
2) Виступ першої  заступниці міського голови Тетяни Борисенко з теми «Бериславська громада крокує до співпраці з муніципалітетами Королівства Нідерландів»
3) Обговорення, запитання та відповіді. 

Тези виступу Олександра Алчієва, начальника  Бериславської міської військової адміністрації:
1) Першочергові цілі та пріоритети - оптимізація роботи міської ради після війни: ряд стратегічних, адміністративних та соціальних заходів для відновлення міської інфраструктури, соціально-економічного розвитку та загального благополуччя населення.
2) Відновлення ключових об'єктів інфраструктури, таких як школи, лікарні, дороги, водопостачання та інші важливі об'єкти. Соціальна та психологічна  підтримка для постраждалих від воєнних подій. Ефективне фінансування. Реформи у системі освіти та медицини. 
3) Прозорість у діяльності ради, демократія участі громадян у прийнятті стратегічних рішень, ефективна система комунікації з громадянами та інформаційні кампанії.  
4) Сприятливе бізнес-середовище, розробка програми підтримки малого та середнього бізнесу. 
5) Стабільність і безпека у місті, поліцейська діяльність та управління кризовими ситуаціями.
6) Партнерства із міжнародними організаціями та іншими містами для обміну досвідом та отримання підтримки.

Тези виступу  першої заступниці міського голови Тетяни Борисенко:
1) Представники Бериславської міської територіальної громади з робочим візитом відвідали міста Королівства Нідерландів, вивчали досвід та надбання у переході на альтернативні джерела енергозабезпечення, унікальні методики з переробки відходів, нові підходи до очищення води.
2) Дізналися про структуру управління безпекою та роль муніципалітету при реагуванні на кризи, катастрофи та інші проблеми, що можуть вплинути на громадський порядок. 
3) Вивчали можливості фінансування та кооперації  в розвитку бізнесу. 
4) Навчались у майстер-класах та представляли  свої проєкти, розпочали процес налагодження кооперації  в майбутньому процесі реалізації Плану відновлення та розвитку Бериславської громади.

Модератор зустрічі:  Галина Бахматова – інформаційний менеджер ПЦПСД 
З питань участі звертайтесь до:  Олег Дядюн, менеджер ГО ПЦПСД,  +38(066)7895089    
Маргарита Гришко,  в.о. начальника відділення соціального захисту населення,   +38(066)552 79 13

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА ЩОДО ПРОЕКТУ ДІАЛОГОВИХ ПЛАТФОРМ 

Активісти, громадські організації. «Все в твоїх руках» - право громадян на участь у процесі прийняття рішень щодо актуальних проблем інфраструктурного, соціального, економічного, культурного, екологічного, технологічного, безпечного та психологічного відновлення громади.
Місцева влада/депутати. Спів відповідальність за сьогодення та майбутнє громади. Покращення якості життя членів територіальної громади. Підвищення рівня громадської активності населення у вирішенні питань відновлення та безпеки. Більш повне задоволення потреб та інтересів жителів.
Жителі. Новий рівень мотивації та самоорганізації населення в  участі жителів громади в процесах відновлення.  

Мета: сформулювати аспекти та напрямки процесу відновлення в  громаді та обговорити їх.  Формування свідомості та відповідальності за місце, де живеш, розуміння важливості участі громадян у процесах відновлення (як при плануванні, так і реалізації планів/стратегій відновлення) у жителів пілотних громад Чернігівської, Харківської, Луганської, Миколаївської та Херсонської областей.  Спільні обговорення влади та громади сприяють  скоординованому внеску громадянського суспільства в проекти реконструкції та відновлення регіону,  врахуванню  потреб та побажань. Пріоритетні чи нові теми та порядок денний зустрічей генерують разом  місцеві регіональні експерти у співпраці з місцевими жителями та активістами.

Адвокація на національному рівні: презентація аналітичних записок та участь у заходах Міністерства розвитку інфраструктури України щодо реконструкції та відновлення, а також прозорості та підзвітності місцевої влади сприятиме процесу залучення скоординованого внеску громадянського суспільства до проектів реконструкції.

Методика роботи Платформи: Територіальні громади України по-різному постраждали від російського вторгнення, але спільним для них є потреба в ранній реконструкції та відновленні життя громад. Комплексне відновлення є орієнтованим на громадян, тобто людино-центричним. Територіальні громади розробляють комплексні програми відновлення і саме процес участі громадянського суспільства, бізнесу, інших зацікавлених сторін є важливим для забезпечення того, щоб різноманітні представники були змістовно включені та почуті. 

З початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну звична взаємодія органів влади всіх рівнів з інститутами громадянського суспільства та процес залучення громадян до прийняття рішень суттєво змінилися.  Разом з тим, національне законодавство, воєнний стан та обмеження, пов’язані з ним, не забороняють повної участі громадян у місцевому самоврядуванні. Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування».  Залежно від рівня безпеки і можливостей кожного регіону можна використовувати гнучкі форми участі: електронні консультації, дистанційні конференції, онлайн опитування мешканців тощо. Це сприятиме збереженню та забезпеченню громадської участі у процесі відбудови громад, а також взаємодії «знизу-вгору» під час процесу відновлення в Україні.  

Захід організується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадським  організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (Херсон).

Галина Бахматова