ПРО ПОКРАЩЕННЯ ЖИТТЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ на ПЕРШОМУ ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ ФОРУМІ РАД ВПО

 

ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ РАД ВПО: ПОКРАЩЕННЯ ЖИТТЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ 
Форум в листопаді 2023 р.  став широкою платформою для діалогу, яка об’єднала понад 350 учасників: представників ВПО, урядовців, громадський сектор та міжнародні організації. Серед них  і Херсонська делегація, яка представляла наш регіон. Це експерт ГО Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олег Дядюн,  представники Бериславської та Милівської територіальних громад Маргарита Гришко та Любов Мінько, голова Херсонської районної військової адміністрації Михайло Линецький, регіональний координатор в Херсонській області від благодійного фонду "Стабілізейшн Суппорт Сервісез" Оксана Тропіна. 
Відкрила роботу Форуму Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Вона подякувала владі у регіонах, міжнародним партнерам та громадському сектору, всім, хто працює на місцях і розуміє, що потрібно переселенцям. 
Масштабний триденний захід організував Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» у партнерстві з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України і за підтримки UNHCR Ukraine - Агентство ООН у справах біженців в Україні й Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX in Ukraine).

Ключовими  темами для обговорення стали:
- інтеграція внутрішніх переселенців у приймаючі громади;
- підтримка на місцях найбільш вразливих верств населення з-поміж ВПО;
- роль Рад ВПО у захисті прав внутрішніх переселенців;
- міжнародний досвід. 

Мета Форуму: покращити взаємодію між владою і громадськими та міжнародними організаціями, які допомагають ВПО. Саме важливість такої взаємодії й відзначила Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні: «Цей захід зібрала команда, яка віддано працює заради покращення становища ВПО, їх залучення у життя приймаючих громад та прийняття рішень. Переселенці не повинні відчувати дискримінацію і мають право на повноцінну участь у громадському житті. Цей Форум Рад ВПО — живе підтвердження того, що Україна віддана цьому принципу у політиці й на практиці. Більш як пів тисячі Рад ВПО — це велике досягнення. Але зараз наша спільна мета зробити їх роботу ефективною». 

Завдання Форуму: напрацювати дієві алгоритми підтримки, адаптації та інтеграції переселенців у нові громади.  Дермот Гамільтон, виконавчий директор «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», сказав:«Цей форум має стати майданчиком для дискусій, обміну досвідом, колективного пошуку рішень та презентації досягнень. Ми пишаємося тим, що пілотний проєкт Рад ВПО при Луганській і Харківській облдержадміністраціях, у Краматорську та Запоріжжі, що стартував ще у 2018-му, мав такий успіх. Нині кількість Рад зростає. Але після повномасштабного вторгнення зросла і кількість викликів. Тому робота Рад ВПО критично важлива для запровадження кращих міжнародних практик інтеграції переселенців і відновлення України». 

«2022 рік – це був рік реагування на виклики та набуття досвіду. Адже у світі не було такого масштабного переміщення за такі короткі строки. 2023 рік – це рік, коли ми перетворюємо набутий досвід в інституційну інфраструктуру», – зазначила Віце прем’єрка Ірина Верещук. 
Так, Постановою КМУ від 4 серпня 2023 року № 812 визначено нормативну рамку Рад ВПО та концепт: Ради ВПО є консультативно-дорадчим органом при обласних та районних військових адміністраціях, а також при місцевих органах влади. Вони складаються з числа внутрішніх переселенців, представників органів влади та громадських організацій. Основна роль Рад ВПО полягає в адвокації прав та інтересів ВПО з метою адаптації та інтеграції внутрішніх переселенців у приймаючі громади.

Основні функції Рад ВПО: 
- захист прав та інтересів внутрішніх переселенців; 
- сприяння адаптації й інтеграції ВПО у приймаючі громади; 
- підтримка релокованого бізнесу; 
- сприяння створенню робочих місць для ВПО; 
- участь у нормотворчій діяльності; 
- взаємодія з центральною, регіональною та місцевою владою; 
- взаємодія з громадськими й міжнародними організаціями. 

Під час панельної дискусії «Участь переселенців у формуванні майбутньої політики» Уляна Бах, директорка проєктів IREX в Україні, наголосила на важливій ролі молоді: «Ми повинні думати про майбутнє, тому дуже важливо працювати з молодим поколінням, щоби вони виросли активними громадянами й могли впливати на своє майбутнє через роботу з владою. Тому зараз ми в рамках проєкту «Єднання заради дії» реалізуємо молодіжну програму у чотирнадцяти громадах України. Йдеться про ВПО та місцевих підлітків. Вони працюють разом, вчяться розробляти та реалізувати важливі проєкти, а також опановувати навички аналізу і роботи в команді». 

Наразі по всій Україні вже утворено 527 Рад ВПО, з яких:
- 25 – при обласних (в тому числі Київській міській) військових адміністраціях,
- 71 – при районних військових адміністраціях,
- 431 – при органах місцевого самоврядування.

Валерія Вершиніна, голова Ради директорів благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», зауважила, що практично за рік були створені 500 Рад ВПО: «Це абсолютно нові Ради ВПО. Це люди, які не проходили тренінги, не навчались, як колеги з перших Рад. Ці активісти готові паралельно навчатись і виконувати цю роботу безоплатно. Завдяки Радам ВПО, громади, що приймають переселенців, можуть стати сильнішими. Так само і переселенці можуть обирати – жити не комунікуючи з громадою й мріючи про повернення. Або жити нове життя, інтегруватися і використовуючи свій досвід та свої можливості у новій громаді».  

Ольга Іванова, програмна директорка благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» на полях форуму говорила про міжнародний досвід інтеграції ВПО в громади, аналіз як невдалих, так і успішних практик: «У 2014-му ми сподівалися, що війна швидко закінчиться і нам не треба буде розв'язувати проблему переселенців. Самі ж переселенці стикалися з бюрократією, дискримінацією, порушенням прав. Наприклад, не могли брати учать у місцевих виборах. Нині ситуація кардинально інша. Україна досягла дуже багато за короткий проміжок часу у сфері захисту прав ВПО. Було багато дискусій і суперечок між експертами, як покращити становище. І ми багато дивилися на міжнародний досвід». 

Дарья Детська, координаторка з комунікацій IREX наголосила на важливості розбудови спроможностей Рад ВПО: «Підхід до створення рад ВПО має бути системним, важливо зосереджувати увагу на всебічній допомозі — від початкової ідеї до створення Рад ВПО, їх підтримки та спроможності реалізовувати ініціативи. Це і навчання членів рад ВПО, і співпраця з владою різних рівнів. Ми активно комунікуємо та доносимо думку ВПО, допомагаємо розв'язувати системні проблеми, з якими стикаються як переселенці, так і приймаючі громади. Для цього аналізуємо локальні політики і програми та пропонуємо конкретні кроки, розробляємо механізми створення Рад ВПО». 

Спеціальна доповідачка ООН з прав внутрішньо переміщених осіб, Паула Гавірія дізналася про найкращі практики України та поділилася  світовим досвідом щодо підтримки участі та інклюзії ВПО: «Мій власний досвід підтверджує, що участь внутрішньо переміщених осіб є ключовою для пошуку рішень і забезпечення соціальної згуртованості. Сьогодні в Україні ви яскраво демонструєте, як інтеграція та залученість повинні бути втілені в життя. Я хочу ще раз підкреслити, що ви є прикладом для всього світу і надія для багатьох ВПО в інших країнах на те, що діалог є важливим і можливим». 

 «Успіх рад ВПО також залежить від підтримки, яку вони отримали від місцевої влади та якості їхньої взаємодії з радами ВПО. По всій Україні багато місцевих та обласних адміністрацій вже сприяли та забезпечили створення цих консультативних рад. Деякі з них були запрошені на цей Форум і виступатимуть протягом наступних кількох днів, і я хочу подякувати їм за підтримку участі ВПО та участь у діалозі з ними для роботи над новими рішеннями», - сказала Кароліна Ліндхольм Біллінг, представниця УВКБ ООН в Україні, на відкритті Форуму рад ВПО у Києві.

Експерт ПЦПСД Олег Дядюн у співбесіді з народним депутатом  Сергієм Козирем  обговорив глобальні завдання рад ВПО у Херсонській області, серед яких  провідним   є ПОВЕРНЕННЯ  наших ВПО до своїх  громад. Для цього необхідно створити  гідні умови.  А це  комплексне завдання  взаємопов'язане з відновленням громад, які постраждали від війни. На нашу думку,  саме держава повинна взяти на себе ініціативу по створенню умов для відновлення  територіальних громад. Наразі  держава може взяти на себе  вирішення наступних питань:
1. Моніторинг та допомога в виготовленні містобудівної документації (у багатьох міст, сіл відсутні генеральні плани населених пунктів та інше), без яких буде ускладнена відбудова.
2. Виготовлення (за можливості) проєктної документації по водопостачанню, водовідведенню,  енергозабезпеченню, газопостачанню.
3. Облік та запуск роботи родовищ місцевих матеріалів (пісок, щебінь, камінь бут).
4. Розробка з повним пакетом дозволів проектів типового індивідуального житлового будівництва,  безкоштовна база  готових проектів індивідуального житлового будівництва. Проекти типових багатоповерхівок.
6. Вивчити та максимально спростити процедуру підключення до комунальних послуг ( вода, газ, електроенергія). 

Підсумки Всеукраїнського  форуму Рад ВПО
 Масштабний триденний захід відбувся за спільної ініціативи Мінреінтеграції у партнерстві з Благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» за підтримки УВКБ ООН та Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).
 Участь у панельних дискусіях взяли урядовці, парламентарі, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, місцева влада, члени Рад ВПО з регіонів, керівники благодійних організацій, представники міжнародних організацій. 
 Відкривала роботу Форуму Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук. Перш за все вона подякувала організаторам заходу та партнерам, які до нього долучилися. «Наразі в Україні майже 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Така кількість переселенців – унікальний досвід та небачений виклик для усього світу», – зауважила посадовиця.
 Саме тому нині важливо напрацьовувати дієві алгоритми підтримки переселенців у регіонах. Важливою і корисною інституцією в цьому є саме Ради ВПО.
 На сьогодні в Україні працюють 597 Рад ВПО при всіх 25 ОВА та КМВА. Зокрема, 80 – при районних і 492 – при органах місцевого самоврядування. Їхня роль полягає в адвокації прав та інтересів внутрішніх переселенців.
 Під час панельних дискусій, стратегічних сесій і презентацій учасники Форуму говорили про те, якою має бути дієва державна політика підтримки й інтеграції ВПО і як покращити послуги для переселенців у громадах. 
 Спікери напрацьовували бачення загальнонаціональної мережі Рад ВПО, обговорювали подальші плани щодо їхньої діяльності та забезпечення їх ефективного і незалежного функціонування.
 Підсумком роботи Форуму стане спільна резолюція, над якою вже працюють учасники заходу. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова