Використання інструментів демократії участі задля вирішення місцевих проблем

Семінари-тренінги про демократію участі   

Наприкінці  липня 2023 року в селі Старокозаче, м. Вілкове та м. Роздільна  Одеської області  проведено навчання активістів і представників ОМС  навичкам вирішення місцевих проблем із застосуванням механізмів демократії участі. Отримавши нові знання в теорії та на практиці,  громадські організації  (НУО) об’єднають на принципах синергії власну проєкту активність, обмінюватимуться досвідом з колегами всередині громади та в загальнонаціональній мережі Хабів. Навчившись використанню інструментів демократії участі, активісти зможуть приступити до громадського контролю прозорості місцевого самоврядування, чим спонукатимуть владу до дотримання мінімальних вимог законів у частині відкритості та підзвітності. Депутати місцевої ради, навчившись  співпрацювати з НУО в частині прозорості і громадського контролю, зможуть встановити традицію «додаткової прозорості». Представники органів місцевого самоврядування (ОМС), присутні на проєктних тренінгах, вже зрозуміли важливість громадянського суспільства у формі НУО  як своєрідного провідника грошей від міжнародних донорів для місцевих публічних потреб в умовах зменшення власних надходжень через війну.

Крім того, представники місцевої влади  зрозуміли: використання інструментів демократії участі як обов’язкова опція діяльності Хабів, дозволить розподіляти політичну відповідальність за контраверсійні рішення чи навпаки, за їхнє неприйняття: громада схвалила, чи навпаки, громада заперечила.

Учасники дводенного тренінгу на тему «Використання інструментів демократії участі задля вирішення місцевих проблем», проведеного експертами-тренерами ПЦПСД,  визначили перелік проблем своєї громади, які можна вирішити шляхом впровадження процедур демократії участі. Таким чином, представники влади і громади разом побували в ролі аналітиків, коли обговорювали місцеві проблеми з різних сторін та шукали шляхи їх вирішення. Потім вони презентували напрацьовані рішення та пройшли шлях публічного захисту своїх висновків в процесі загальної дискусії, відповідали на запитання, заперечення, сумніви та недовіру інших учасників.

Для подальшого обговорення та вирішення  виявлених проблем за результатами тренінгів будуть створені «Діалогові групи», до роботи яких будуть долучені відповідні представники ОМС.

Серед виявлених проблем з демократичними процедурами  в Старокозачому були пасивність влади і громади, взаємна недовіра, відсутність лідерів, страх відповідальності. Матеріальні проблеми були пов’язані зі станом доріг та тротуарів, озелененням, очисними спорудами та питною водою,  спортивними та дитячими майданчиками, з місцями відпочинку та кав’ярнями.

Під час тренінгу учасники працювали під керівництвом  експерта-тренера Дементія Білого за допомогою методів мозкового штурму, рольових ігор, загального обговорення, прийняття спільних рішень   та роботи в групах. Мешканці села обрали  дві проблеми для розробки первинних  проектів для їхнього  вирішення ід час роботи в групах: це  оновлення дитячого спортивного майданчика та ремонт доріг. Дві ініціативні групи розробили власні адвокаційні плани, застосовуючи на практиці отримані знання щодо використання демократичних механізмів участі громади та активізації громадян.

Оцінки учасників тренінгу в Стаокозачому показали, що нове, актуальне, корисне знання про інструменти демократії участі допоможе в реальній громадській активності, мозкові штурми здивували та допомогли працювати групами.

Відгуки учасників у м.  Вілкове звернули увагу на особливо важливу інформацію про громадські слухання, про ознаки громадської участі, мозковий штурм по виявленню реальних проблем дозволив з різних сторін (з боку влади та з боку жителів) проаналізувати існуючий стан суспільства в місті. Вони дійшли висновку, що некомпетентна та безвідповідальна  влада може  існувати лише  за рахунок байдужої  та зневіреної громади. Вирішили запровадити посаду  спеціаліста по зв’язкам з громадськістю для подолання відсторонення депутатів та виборців. Виявили гострі локальні проблеми, голосування визначило найголовніші  з них. Обговорили можливі проекти з  вирішення проблем. Але завдяки присутності та діалогу на тренінгу представників ІГС та ОМС – громади та влади разом  – дійшли порозуміння, що сама влада без підвищення свідомості та активності громади не зможе змінити життя в місті на краще.

Оцінки учасників тренінгу в місті  Роздільна щодо навчання були позитивними: корисні знання, цікава програма, нова інформація, індивідуальний підхід, інтерактивність,  можливість поспілкуватись владі та громаді та  визначити спільні проблеми, щоб  разом  шукати шляхи вирішення.

Серед причин пасивності громадян в місті та відсутності ефективного діалогу влади та громади  були названі незручні питання від громадськості, які  ніхто з влади  не хоче чути, брак коштів, самовпевненість влади,  загальний комплекс меншовартості, незнання законів, своїх прав та обов’язків, відсутність конструктиву, зневіра, безвідповідальність.

Для подолання цих проблеми учасники навчання запропонували створити курси комунікації з владою, курс тренінгів та семінарів для громадських активістів, посилити  активізацію молоді через змагання та конкурси.

В рольових  іграх  учасники навчання спробували вирішити пару обраних проблем та розробили попередні проекти на ці теми. 

Мета — розвиток потенціалу місцевих громадських організацій в рамках проєкту “Спеціальна програма підтримки Східної України/Програма ЄС «Міцні Регіони», який співфінансується Європейським Союзом та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

Галина Бахматова