Український Крим: історія, культура, документи





3 липня  2020 р. у Кризовому медіа-центрі.Херсон відбулася презентація всеукраїнського проекту «Крим – це Україна» (https://crimea-is-ukraine.org).
Спікерами виступили засновники ресурсу: заступник голови Херсонської ОДА Андрій БОГДАНОВИЧ, головний редактор літературно-художнього, публіцистичного видання «Кримська світлиця» Андрій ЩЕКУН і голова громадської організації «Євромайдан-Крим» Сергій МОКРЕНЮК.
Відео-трансляція:  https://www.youtube.com/watch?v=8K12NCfc5Gw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR39cICB3GW5TLjvuYnIS9ehh3vI4PFg1btjCzq5xCNYIYwHBvUT_0jIGO0
«Крим – це Україна» – просвітницький Інтернет-проєкт, у якому зібрані десятки документів з історії суспільства, культури, науки, спорту Кримського півострову. Мета – продемонструвати багатовіковий і багатоаспектний зв'язок між Кримом та материковою Україною, який намагається дискредитувати російська пропаганда.
Андрій БОГДАНОВИЧ коротко розповів історію створення сайту: «Сергій Мокренюк -  один з засновників сайту -  на той момент працював у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій, приїжджав до Херсонської області з робочим візитом і подав ідею створення такого ресурсу. Херсонська обласна державна адміністрація активно підтримала ініціативу. Ми вирішили, що у Херсонському обласному державному архіві мають бути документи, які б підтверджували тісний зв’язок. Тому що Херсонщина, яка межує з півостровом, має найбільший обсяг документів саме з цієї теми».
Також Андрій БОГДАНОВИЧ висловив вдячність голові Державної архівної служби України Анатолію ХРОМОВУ, який підтримав створення такого Інтернет-ресурсу
та доручив підпорядкованим службі архівам підготувати відповідні документи для їх розміщення на сайті.
«Це інформаційний продукт, якій фактично посилює наші позиції, зміцнює інформаційний простір, розвінчує міфи російської пропаганди і дає можливість українським журналістам зануритися в інформацію, пов’язану з Кримом, професійно висвітлювати питання на цю тему. Це не тільки боротьба за інформаційний простір, а ще й допомога для журналістів: щоб вони могли бути обізнаними в питаннях щодо Криму», – зазначив у своєму виступі Андрій ЩЕКУН.
У рамках презентації Андрій ЩЕКУН передав 100 комплектів газети «Кримська світлиця» у користування Державному архіву Херсонської області та місцевим бібліотекам.
«Це те, що необхідно ЗМІ. Це те, що необхідно тим, хто працює у сфері культури, хто працює з дітьми. Тому що тут, на сайті «Крим – це Україна»,  знаходяться виключно матеріали, що є першоджерелом інформації. Матеріали, що не мають суб’єктивного забарвлення: це аналітика, дослідження, які зробили фахівці в різних галузях. Найважливіше те, що таких підхід  дає можливість самостійно робити висновки людям», – зазначив автор ідеї створення сайту Сергій МОКРЕНЮК. Він додав, що засновникам не вистачає часу на цю волонтерську роботу: «Ми реально не встигаємо. Виявилося, що матеріалів така кількість, що ми з досить великим запізненням викладаємо матеріали на сайт».
Однією з гостей презентації стала очільниця Державного архіву Херсонської області Ірина Лопушинська. Директорка прокоментувала, як саме наповнюється  цей ресурс: «Ми думали, як подавати сайт: чи розлого розповідати, що це за документи, чи давати коротку анотацію і власне саму копію документу; тоді  будь-яка людина – від історика до пересічного громадянина – сама формує свою думку. Документ є першоосновою. Тому ми сканували документи у гарній якості, підписували фонд, номер, справу і давали анотацію.
Ми не намагаємося відображати своє ставлення до події, ми даємо можливість людині самій оцінювати ситуацію».
На заході були присутні представники херсонської медіа-спільноти, які ставили питання стосовно подальшого розвитку сайту та фінансування проекту.
Наразі на сайті розміщено більш ніж 200 публікацій на різні теми: від історії народів Кримського півострову до питань культурної спадщини таврійських земель. Наповнення ресурсу відбувається у тісній співпраці з Державною архівною службою України, газетою «Кримська світлиця» залученням всіх, кому цікаве і не байдуже минуле, сьогодення і майбутнє Криму.
Всі, хто бажає поділитися власною інформацією щодо українського Криму, може надсилати матеріали на електронну пошту, зазначену на сайті проекту.
Крим — це Україна.  (https://crimea-is-ukraine.org). Всеукраїнський онлайн-банк архівних, музейних, науково-публіцистичних, просвітницьких та інформаційно-аналітичних матеріалів на підтвердження тісного зв'язку Криму з материковою Україною.