Російські катівні у Херсоні: пекло на землі

 


‘Яма’ і ‘пекло на землі’: у Херсоні виявляють російські катівні

Окупанти катували полонених, не даючи дихати. 

В деокупованій частині Херсонській області правоохоронці вже виявили 11 місць, де російські військові РФ незаконно утримували та катували українських громадян.  Крім того, було ексгумовано тіла  63 людей, убитих росіянами. За словами міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, це ще не остаточні цифри. Розслідування продовжується. Правоохоронці вже порушили 436 впровадження за результатами перших ознак воєнних злочинів.

Одним із місць, куди окупанти привозили бранців, була будівля на вулиці Теплоенергетиків, 3. За цією адресою розташовувалися ізолятор тимчасового тримання та дитячий приймальник-розподільник. Місцеві назвали цю катівню “ямою”. 

Журналісти Reuters наводять слова людей, які мешкають поряд з катівнею, а їхні вікна виходять у двір ІТТ. Вони бачили, як тіла, загорнуті в білі простирадла, виносили з будівлі, зберігали в гаражі, а потім кидали у сміттєвози для вивезення.

The Guardian підтверджує цю інформацію: “Троє сусідів і двоє місцевих власників магазину сказали, що почали чути крики приблизно через шість тижнів після того, як побачили, що російські солдати захопили будівлю. Свідки розповіли, що людей забирали з мішками на головах, а тіла виносили”.

Микола Іванович, балкон якого виходить на задній двір ІТТ, розповів журналістам The Guardian, що бачив два тіла, кинуті в гаражі позаду центру. 

“Вони виходили побитими […] повністю дезорієнтованими, — наводять британські медійники слова власниці кіоску біля ізолятора. —  Вони приходили сюди і питали дорогу, а ми давали їм гроші на автобус”.

ІТ-фахівця Євгена Дремо на блокпосту вдарили в лоба за те, що він не мав цигарок, щоб пригостити солдат. Шрам від удару помітний і дотепер. Після побиття росіяни відвезли його до ІТТ. 

“Мене лише трохи побили — мені пощастило, — розповів чоловік журналістам The Guardian.  – Але моїх співкамерників били дуже сильно”.

Він каже, людей жорстоко катували струмом. За словами Дремо, в тюрмі тримали і жінок: “Було щонайменше дві жіночі камери. У нас була одна подруга Ганна, яка була там. Її не ґвалтували, але їй поголили голову”.

Суспільне публікує розповідь Максима Негрова, якого в Херсонському ІТТ тримали в полоні окупанти: 

“...У березні до нас відносилися відносно "лайтово", нас ще не страшенно катували, не страшенно били, тому що російські військові відчували себе тут ніби господарями. А коли Рух опору почав протидіяти окупантам, то вже ставлення до бранців було невиносимо жорстким. Нас тільки били і катували, але ми чули, що відбувається кожного дня, — все страшніше й страшніше й страшніше.

Березень і квітень спати інколи давали. Не дозволялися передачі, не дозволялося жодних зав'язків з родинами, друзями й таке інше. Я знаходився у камері один, не допускали нікого, з харчування був тільки пакетик швидкорозчинної каші і це було 300 грамів їжі на добу. Потім, вже пізніше, був один пакетик на 2-3 доби. Казали, що Київ впав, Харків впав у місті Лева вже знаходяться громадяни Польщі. Але ми розуміли, що це все була фігня, бо через відкриті вікна бачили як працює наша арта. Для нас це було головніше”.

Люди, які пройшли цю катівню, називали її пеклом на землі. 

Наразі прокуратурі відомо принаймні про 43 випадки незаконного утримання людей російськими окупантами, але це тільки початок розслідування.  “Ми розуміємо, що їх буде набагато більше, коли ми проведемо слідчі дії відповідні і зможемо працювати зі свідками та потерпілими, — розповів прокурор Херсонської області Володимир Калюга. — Фактично, про тортури які нам стало тут відомо — це й побиття кийками, дерев’яними та резиновими; це і застосування електроструму, це зв’язування й одягання протигазу й таке інше”.

Матеріал взято з сайту Права людини в Україні (ХПГ)