Як долати виклики зрозумілості та ефективності місцевих бюджетних результатів

Саме це 1-3 листопада 2018 р. на семінарі у миколаївському бізнес-центрі Олександрівський щодо результатів громадського аудиту 16-тт місцевих громад 4-х областей півдня і сходу України з представниками Південного офісу Державної фінансової аудиторської служби та представниками миколаївського міськвиконкому обговорили учасники громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» http://probudget.org.ua .

За результатами обговорення результатів громадського аудиту учасники заходу рекомендували:

— місцевим посадовцям — звернути особливу увагу як на виконання вимог національного законодавства щодо дисципліни заповнення, достовірності заповнення даних паспортів бюджетних програм, звітів їх виконання їх розміщенням у е-форматі на ресурсах місцевого самоврядування/е-дата, так і на налагодження системи контролю ефективності за участю громадськості;

— місцевим громадським активістам застосувати можливості таких механізмів демократії участі як громадські дорадчі органи при виконавчих ОМС, громадські аудити/експертизи та громадські слухання для внесення у порядок денний громад обговорення виявлених фактичних цін на муніципальні послуги і ефективність бюджетних програм 2017 р. згідно аналізу звітів про їх виконання та викликів налагодження демократичного врядування бюджетним процесом 2017-19р.

Липневу резолюцію робочої зустрічі команди проекту щодо удосконалення  законодавства у сфері запровадження програмно-цільового методу як основи ефективного демократичного бюджетного процесу вже почули у Міністерстві Фінансів України!

Експерти рекомендували місцевим громадам використати при підготовці і проведенні громадських слухань з питань ефективності бюджетного процесу 2017- 2019 роки наступні матеріали, напрацювання і кейс- посібники:

Матеріали громадського аудиту проекту;
Шаблон «Бюджету громадян», ДОГО ДКЕЦРП для Апостолівської ОТГ за підтримки USAID DOBRE;
Адвокаційний кейс-посібник «Методи оскарження бюджетних порушень»  (на прикладі Вознесенськ, Херсон, Дніпро);
Кейс-посібник з проведення громадського аудиту  https://drive.google.com/file/d/0B1QLLbEn_8WFT2t5a1FoY2QtWUpQVUl5MVVJbE1EeFpQbHJn/view ;
Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»
 ______________________________________________________

Робоча зустріч проводиться в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Від цілісності до ефективності місцевих бюджетів 4 областей України» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Партнери проекту: ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики»; Херсонська ГО«Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень»; ГО «Кризовий медіа — центр «Сіверський донець» (Северодонецьк).

Мета проекту: Запровадити міжнародні стандарти прозорого та підзвітного процесу бюджетування  у принаймні 16-х пілотних місцевих громадах (містах регіонального значення та  об’єднаних територіальних громадах) в 4-х областях півдня та сходу України.