Громадська рада пропонує вирішення гострих проблем міста


В понеділок, 28 вересня 2020 р.,  об 11:00 в Кризовому медіа-центрі (вул. Пилипа Орлика, 30, поверх 1, оф. 33) члени громадської ради при Херсонському міському голові презентували свої напрацювання до Стратегії розвитку міста.


Вже кілька років влада міста працює без стратегічного бачення розвитку. Попередня Стратегія була прийнята вже в далекому 2009 році, але про її виконання так ніхто і не відзвітував, більшість завдань виконані не були, а сам документ давно втратив актуальність.
Тому громадська рада неодноразово наголошувала на необхідності розробити нову Стратегію. Адже всі зрозуміють, що саме через відсутність стратегічного бачення не вирішуються головні проблеми міста. На жаль громадськість почули тільки в самому кінці каденції міського голови та депутатів. Робоча група з підготовки нового документу зібралась вперше тільки пару тижнів тому.
В цій ситуації громадська рада взяла ініціативу в свої руки. Як повідомив керівник ради Олександр Мошнягул, ще в липні були створені робочі групи за напрямками розвитку міста, які підготували свої пропозиції в форматі сформульованих проблем міста та способів їх вирішення.
Ці напрацювання були систематизовані, затверджені на засіданні ради і оформлені у формі підсумкового документу, обсяг якого склав 20 сторінок тексту.
На думку членів громадської ради найбільші проблеми міста сьогодні в низькій ефективності роботи влади. Це стосується і голови, і депутатів, і виконавчих органів. В раді немає сталої більшості, діяльність виконавчих органів та їх взаємодія з депутатським корпусом розбалансовані, потенціал громади майже не залучається. А без вирішення цих проблем не буде повноцінного наповнення бюджету та залучення інвестицій.
Тому перший блок пропозицій був сформульований в напрямку «Ефективна влада та активна громада». Пропонується, в першу чергу: створити нову ефективну структуру виконавчих органів ради; затвердити «Програму розвитку місцевого самоврядування», яка зробить відповідальними депутатів, голову та посадових осіб; затвердити Програму розвитку громадянського суспільства, яка дозволить використовувати для розвитку міста потенціал громадськості; припинити практику  призначення депутатів на керівні посади у виконавчих органах ради та в комунальних підприємствах.
В сфері економічного розвитку громадська рада пропонує більш оптимально наповнювати міський бюджет. Для цього має бути нарешті вирішені питання сплати за землю, і в першу чергу це стосується земельних ділянок під колишніми великими заводами; має бути нарешті затверджена нормативна грошова оцінка землі; переглянуті витрати на утримання підрозділів, які отримують кошти тільки на власне утримання та дублюють функції; комунальні підприємства не можуть утримувати кошти на власне утримання, вони мають пропонувати послуги, при чому на конкурсних засадах, разом з бізнесом; всі неефективні КП (крім надавачів монопольних послуг), мають бути ліквідовані. Багато пропозицій стосуються розвитку підприємництва.
В соціальній сфері пропонується створити публічний реєстр соціальних послуг, в якому будуть зазначатись отримувачі таких послуг та виділені на це кошти. Пропонується також створити публічний реєстр об’єктів комунальної власності із зазначенням тих, які передаються в оренду та на продаж.
Багато пропозицій систематизовані за напрямками: «Житлово комунальне господарство», «Якісна освіта», «Охорона здоров’я», «Розвиток культури», «Розвиток спорту», «Екологія», «Транспорт та інфраструктурні питання».
Пропозицій дуже багато, докладно ознайомитись з ними можна за посиланням https://bitly.su/0QmtvH3
Напрацювання громадської ради не претендують на повноцінну Стратегію, це лише систематизовані пропозиції, які громадська рада надавала на протязі своєї діяльності, але часто не була почута. Ми дуже сподіваємось що наш досвід стане в нагоді новобраному голові та депутатам міської ради і вони будуть враховані в майбутніх стратегічних документах.