Тема дня: який він бюджет міста Херсона?


23 січня на позачерговій сесії Херсонської міської ради депутати прийняли бюджет 2020 року. На що розподілили кошти? Чому кошторис міста затвердили не з першої спроби та які непорозуміння він викликав? - розповів Володимир Миколаєнко, Херсонський міський голова під час ефіру на телеканалі UA: Херсон


 Детальніше у сюжеті "Тема дня":

Про бюджет коротко: довідка
Він становитиме приблизно 2,5 млрд грн. У тому числі, доходи загального фонду - 2,3 млрд грн, доходи спеціального фонду -140,8 млн грн.

Понад 2 млрд грн становлять, при цьому, видатки на бюджетну сферу та соціальний захист - 84%.

16% (393 млн грн) становлять видатки на житлово-комунальне господарство.

22 млн грн додатково передбачено на виплату заробітної плати педагогічним працівникам, оскільки держава не забезпечує таку потребу у повному обсязі.

Загальний обсяг видатків по закладах освіти становить 1,4 млрд грн на 2020 рік.

Обсяг видатків по галузі здоров’я становить 134,8 млн грн. Вони менші, оскільки з 1 квітня 2020 року їх фінансування здійснюватиметься через Національну службу здоров’я України.

103 млн грн закладено на культуру, 46,6 млн грн- на фізичну культуру та спорт.

45,7 млн грн становитимуть видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення. У тому числі:

    225,6 тис. грн на програму «Муніципальний хліб»;
    368 тис. грн - на організації безкоштовного гарячого харчування для пенсіонерів, осіб з інвалідністю, багатодітних родин, малозабезпеченим сім’ям;
    21,6 млн грн на надання грошової допомоги (у тому числі для придбання слухових апаратів дітям з вадами слуху та монетизацію пільг на оплату житлових послуг окремим категоріям громадян);
    10,3 млн грн- на пільговий проїзд окремих категорій громадян тощо.

У проєкт бюджету також закладено кошти , зокрема, на заробітну плату медичним сестрам у закладах загальної середньої освіти (4 млн грн).

2,8 млн грн передбачено на програму автоматизованого управління світлофорами.

Управлінню охорони здоров’я збільшили видатки на заробітну плату з нарахуванням для забезпечення профілактичних заходів у дітей та підлітків (1,7 млн грн) та на розширення поліклініки №3 КНП «Херсонська обласна клінічна лікарня (600 тис. грн).

По 500 тис. грн передбачено на реконструкцію чаші «Лебединого озера» та капремонт інженерних мереж та приміщень кінотеатру «Іскра».

На 1,8 млн грн збільшили видатки на будівництво багатоквартирного житлового будинку по вул.Євгена Патона для відселення мешканців аварійних будинків «гнучкої схеми».