Костянтинівська ОТГ як приклад пробудження громадської свідомості та місцевого активізму

Ще кілька років тому життя мешканців майбутньої Костянтинівської ОТГ Горностаївського району було таким самим, як і багатьох мешканців українських сіл: безробіття, нестача фінансування, безперспективність для молоді. Реформа децентралізації активно почала впливати на життя громади наприкінці 2016 року, коли було створено Костянтинівську об’єднану територіальну громаду, до складу якої увійшли 4 віддалені сільські ради Горностаївського району.
Саме тоді її мешканці зіткнулися з першими труднощами, пов’язаними з відсутністю подальшого бачення розвитку громади та нерозумінням пріоритетності розподілу власних ресурсів. До цього додавалися відсутність комунікації всередині апарату місцевої ради та виконкому, місцевими депутатами та представниками бізнес-середовища. Також на території ОТГ не працювали активні громадські організації, які б мали можливість подавати власні проекти на конкурси для вирішення найболючіших питань населених пунктів. При цьому, у громаді були наявні дві неактивні громадські організації.

За допомогою звернулися до Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, адже весь процес створення ОТГ супроводжувався його фахівцями з самого початку формування громади. Сказано – зроблено! Паралельно з розробкою стратегії розвитку Костянтинівської громади почали повертати до життя колись зареєстровані громадські об’єднання. Проведене навчання з питань стратегічного планування та управління проектним циклом дозволило розпочати активну проектну діяльність та успішно стартувати з першими проектами.

За допомогою консультацій радників Центру внесені зміни до статутів громадських організацій та планів їх діяльності. Наприклад, у 2018 році ГО «Дубівський Добробут» переглянула свій статут та почала активну роботу у с. Дубівка, започаткувавши декілька нових місцевих ініціатив. Сьогодні, завдяки започаткованому краудфандингу (збору коштів в населеному пункті) встановлено новий дитячий майданчик, проведено акцію з очищення захаращень та будівництва громадської вбиральні, в найближчих планах ГО проведення благодійного ярмарку. Загалом за 2018 рік громадській організації вдалось зібрати майже 65 тис гривень.

- Завдяки консультаціям з боку радників, а також навчальним заходам, проведеним на базі Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування, наша ГО «Дубівський Добробут» розпочала проектну діяльність. Сьогодні ми успішно стартували з першими проектами. А під час написання стратегії Костянтинівської ОТГ, яку допомагала розробляти радниця з регіонального розвитку Олександра Фадєєва, ми почерпнули для громадської організації методику і на основі отриманого досвіду створили стратегію «Дубівського Добробуту», - Наталя Дмитрієва, депутат Костянтинівської сільради, член ГО «Дубівський Добробут».

Проте, спектр роботи громадських об’єднань не обмежується лише мобілізацією ресурсів громади. Зокрема, вже зараз активісти «Дубівського добробуту» щодня працюють над організаційним розвитком ГО. У 2018 році разом з керівництвом громади взяли участь у кількох навчаннях Херсонського ЦРМС, отримали сертифікати за навчальним курсом «Управління проектами-8» від DESPRO, а навчальні візити в інші області в межах Програми «U-LEAD з Європою» надихнули шукати кращі практики і підтверджувати власний досвід підготовки проектів успішним їх впровадженням. 

Під час роботи над стратегією розвитку  громади вдалося налагодити партнерство між співробітниками сільської ради, підприємцями та мешканцями громади.

Ці кроки — лише перший досвід Костянтинівської ОТГ. Проте успіх окрилює, і сьогоднішні настрої вже не можна навіть порівнювати із тими, що були два роки тому. Це — абсолютно інша громада і абсолютно інше  ставлення до розвитку села. Як з боку самих мешканців, так і з боку місцевої влади і підприємців. А це —  краща запорука того, що розвиток буде!