Інформаційна сесія правозахисників

Фото Ірина Ухваріна, Газета "Вгору"

В Кризовому медіа центрі відбулася інформаційна сесія з представниками внутрішньо переміщених осіб за участі експертів Українського інституту з прав людини Жанни Лук'яненко та УГСПЛ Наталії Козаренко.


Це – одна із декількох зустрічей, запланованих для проведення у Сєвєродонецьку, Краматорську, Херсоні, Дніпропетровській та Харківській областях. Відбуваються вони за ініціативою ГО «Український інститут з прав людини» та за участі експертів Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) і підтримки Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН).
Метою заходу було визначення пріоритетних питань як для внутрішньо переміщених осіб, так і для громад Херсонщини, до яких відбулось переміщення, пропозиції шляхів вирішення вказаних пріоритетів у життя, побудови ефективних адвокаційних компаній, пошуку механізмів безпосереднього включення внутрішньо переміщених осіб, активістів у законодавчий процес.
Експерти представили присутнім загальний огляд 15 зареєстрованих у парламенті протягом останніх чотирьох років законопроектів, покликаних забезпечити реалізацію прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, уражених конфліктом.

В ході обговорення Жанна Лук’яненко привернула увагу до загальних питань, що протягом тривалого часу залишаються невирішеними:
1. Відсутність житла у фондах органів місцевого самоврядування, що може бути надано внутрішньо переміщеним особам.
2. Факти припинення пенсійних виплат з підстав, що не передбачені законодавством, незаконні відмови відновити пенсійні виплати мешканцям Донбасу та кримчанам.
3. Нестача адміністративних процедур щодо взяття до уваги інформації, що міститься у документах, отриманих на окупованій території, для реєстрації актів цивільного стану, призначення пенсій, інших соціальних виплат.
4. Невирішеність питання щодо участі внутрішньо переміщених осіб у місцевих виборах.
5. Відсутність реальних механізмів інтеграції внутрішньо переміщених осіб.