Громадськість визначила головні вимоги до бюджету міста


15 грудня о 14-00 в Кризовому медіа-центрі. Херсон відбулося публічне обговорення бюджету міста за участю членів Громадської ради при Херсонському міському голові.
Представники громадськості презентували та обговорили пропозиції громадськості напередодні загальноміських бюджетних громадських слухань.

Представники громадськості під час обговорення зазначили, що міська влада не запланувала заходів для збільшення міських доходів. Розмір надходжень плати за землю заплановано менший, ніж було у 2017 р.  Вирішення цього питання могло дати місту 200 мільйонів гривень. Штучно заниженими є й прогнози прибуткового податку: при зростанні вже на початку року мінімальної зарплати на 17,1% вони зростають лише на 8%. На думку Володимира Молчанова, «Це свідчить про повторення планів штучно створити перевиконання надходжень, щоб в середині року та восени поділити їх в кулуарах без участі громади».
Громадська рада при Херсонському міському голові для збільшення доходів та більш ефективного її використання пропонує:
1)Провести інвентаризацію та зробити публічний онлайн доступ до земельних ділянок міста та об’єктів нерухомості комунальної власності.
2)Прийняти до 30.06.2018 р.  з дотриманням передбачених для регуляторного акту процедур нормативно-грошову оцінку 1 кв. м. землі
3)Поновити обов’язковість використання одержувачами бюджетних коштів та комунальними підприємствами системи закупівель Прозорро при «допорогових» сумах замовлень, які складають понад 95% від усіх замовлень публічного сектору міста, або застосувати спрощений власний аналог з електронними торгами учасників на зниження ціни.
4)Прийняти і втілити конкурентні механізми формування соціального замовлення і проведення конкурсу при здійсненні таких бюджетних видатків:
- Організаціям ветеранів та інвалідів
- Організаціям з охорони громадського порядку
- Спортивним та культурно-просвітницьким організаціям.

5) Прийняти програми розвитку автобусного та електротранспорту, припинити надавати перевізникам компенсацію за провіз пільговиків вибірково і без обліку кількості перевезених.
В ході обговорення пропонувалися й конкретні пропозиції до проекту Бюджету.
За результатами обговорень були погоджені пропозиції, які у понеділок 18 грудня будуть озвучені на загальноміських бюджетних слуханнях.