В Одесі створили коаліцію реформ


Ряд громадських організацій Одеси 15 листопада презентували Одеську коаліцію реформ.«Одеська коаліція реформ - відкрита платформа для всіх, хто зацікавлений в розробці, просуванні і реалізації ...
Ряд громадських організацій Одеси 15 листопада презентували Одеську коаліцію реформ.

«Одеська коаліція реформ – відкрита платформа для всіх, хто зацікавлений в розробці, просуванні і реалізації реформ, необхідних Одесі і області. І ми запрошуємо до співпраці всі громадські організації, активістів та експертів, зацікавлених в цьому», – зазначив голова Одеської обласної організації «Комітету виборців України» Анатолій Бойко.

Коаліція буде працювати за принципами всеукраїнської коаліції «Реанімаційний пакет реформ» і буде регіональним партнером РПР. На прес-конференції її учасники також підписали положення про співпрацю, відкрите для приєднання нових учасників.


«Я сподіваюся, що сьогоднішня подія ознаменує новий етап у розвитку громадянського суспільства в Одесі і, можливо, самої Одеси, як би голосно це не звучало. Історія Одеси багата різними ініціативами і рухами, і ми сподіваємося, що наша ініціатива продовжить позитивний досвід таких організацій і зробить свій позитивний внесок у розвиток міста. «Реанімаційний пакет реформ» є провідною організації в Україні з ініціювання та просування реформ в країні, які так потрібні Україні, щоб не наступити на граблі часів 2004 року, коли суспільство понадіялось на владу, а вона так і не провела необхідних реформ. Тепер «РПР» вирішив піти в регіони, щоб в тому числі посилити регіональні експертні та громадські співтовариства своїм експертним потенціалом, комунікаційними можливостями. Одеський «РПР» буде партнером національного руху», – зазначив Анатолій Бойко.

Він також зазначив, що головним завданням Одеської коаліції реформ буде просування реформ на регіональному рівні та залучення до роботи максимальної кількості експертів, активістів та громадських діячів.

«Перша наша задача – формування дорожньої карти реформ, які ініціюватиме наша коаліція в Одесі і області. Її будуть розробляти учасники коаліції – з одного боку, – і експерти, які захочуть до нас підключитися, – з іншого. Карта буде формуватися за напрямками: ЖКГ, доброчесне управління, розвиток громадянського суспільства, але це не завершений перелік, який буде доповнюватися по мірі появи в коаліції нових експертів в різних сферах», – зазначив він.

До речі, як пояснив голова «Всеукраїнської асоціації самоорганізації населення» Андрій Крупник, щоб вступити в нову коаліцію, потрібна буде рекомендація не менше двох її учасників.

За словами учасника коаліції Олексія Чорного, одна з больових точок Одеси – непрозорі закупівлі:
«Ми входимо в п’ятірку міст країни, які витрачають найбільші кошти на закупівлі, однак 94% їх проводиться непрозоро. Якщо Дніпро, який можна порівняти з Одесою, заощадив 100 млн грн на закупівлі, то Одеса – 600 тисяч. А могла б заощадити завдяки прозорій системі – 175 млн грн. Виправлення цієї ситуації буде також одним із наших завдань».

Про необхідність інвентаризації ремонтів в житлових будинках і проблем житлового фонду міста, а також про першочергові кроки в сфері реформування послуг ЖКГ і демонополізації послуг на цьому ринку розповів президент Асоціації ОСББ «Розвитку самоврядування» Станіслав Драганов.

«На сьогоднішній день одесити розуміють, що ні ЖКСи, ні керуючі компанії не можуть забезпечити нормальне функціонування і надання послуг в житлових будинках. І ми будемо допомагати людям самостійно вирішувати ці питання через власні органи самоорганізації», – заявив він.

У свою чергу, акцентував увагу на необхідності вирішувати екологічні проблеми лідер організації «Зелений лист» Владислав Балинський, який нагадав, що Одеса знаходиться на третьому місці в Україні за рівнем забрудненості навколишнього середовища.

«Дуже часто громадські активісти виступають в ролі пожежників-хуліганів, які намагаються вплинути на владу і перешкодити їй приймати незаконні рішення. Але дуже важливо здійснювати системні зміни. Я сподіваюся, що в рамках коаліції буде створена робоча професійна група, яка займеться питанням правоохоронних органів», – розповів лідер одеського «Автомайдану» Віталій Устименко.

«Інститут політичної інформації» як учасник коаліції буде займатися сферами освіти, інформування громадян про реалізацію реформ, – пояснив глава організації Павло Колотвін.

На сьогоднішній день її учасниками стали Одеська обласна організація «Комітету виборців України», «Всеукраїнська асоціація самоорганізації населення», Асоціація ОСББ «Розвитку самоврядування», Одеський осередок «Автомайдану», ГО «Зелений лист», ГО «Інститут політичної інформації», благодійний фонд «Місцева ініціатива», ГО «Антикорупційний офіс».