Наталія Беліцер розповіла про коренні народи України

 
В конференц-залі ХОДА сьогодні відбулася перша в Україні регіональна презентація книги експерта-дослідника Інституту демократії ім.Пилипа Орлика Наталії Беліцер «Кримські татари як корінний народ України».

У заході взяли участь експерти, громадські діячі, лідери етнічних громад міста,представники сектору Міністерства з питань тимчасово окупованих територій в Херсонській області.
Наталія Беліцер відзначила, що Херсонщина була обрана першою, незважаючи на чисельні пропозиції  розпочати старт проекту зі Львова, Одеси та Харкова.

В рамках презентації багато говорили про ознаки корінних народів (в Україні до них відносяться кримські татари, караїми та кримчаки) та їх відмінності від національних меншин. Однією з них є відсутність власної державності за межами країни проживання/громадянства. «Національні меншини на відміну від корінних народів мають етнічно споріднені держави». Наталія Беліцер розповідала про міжнародний досвід забезпечення прав корінних народів, про російську практику створення автономій, про те як бути Україні з караїмами, які звернулись до РФ з проханням визнати їх корінним народом Криму. Презентація викликала жваву, цікаву дискусію.

Під час заходу Наталія Беліцер висловила особливу вдячність громадському активісту Вельдару Шукурджієву, якому належить ідея написання цієї книги.
 
Автор: Георгій Бянов. Фото автора