Центр безоплатної первинної правової допомоги планують відкрити у Херсонському міськвиконкомі

Владимир Макуха, эксперт "Правового простору"

Незабаром у приміщенні Херсонської міської ради запрацює центр безоплатної первинної правової допомоги. В результаті, кожен громадянин зможе отримати юридичну консультацію безпосередньо в мерії.


Ініціатором нововведення виступила громадська організація Інформаційний Ресурсний Центр “Правовий простір”.

- Ідея була така, що б разом з міською радою розпочати роботу центру з надання безоплатної первинної правової допомоги безпосередньо у приміщенні мерії, - пояснює експерт проекту Володимир Макуха, - ще 2015 році міська рада прийняла відповідне рішення. ІРЦ “Правовий простір”, щоб показати, як це практично буде відбуватися і яку користь від цього отримає громада, взявся за розробку і втілення пілотного проекту. Ми організуємо, запустимо та налаштуємо роботу цього центру. Юрист консультуватиме громадян до вересня. Проект працюватиме без залучення бюджетних коштів. Профінансувати ініціативу взявся Міжнародний фонд “Відродження”. Наступним етапом втілення ідеї стане організація конкурсу серед юридичних компаній, які б продовжили роботу центру вже шляхом фінансування з міського бюджету. Ми хочемо, щоб робота центру була якісною і допомогла якомога більшій кількості людей.

Про важливість і корисність проекту для міської громади зазначають і у міській раді.

- Спеціалісти юридичного відділу Херсонської міської ради один раз у тиждень (щочетверга) з 10:00 до 12:00 надають безоплатну правову допомогу громадянам міста, - розповіли у міськвиконкомі, - впродовж минулого року ми надали допомогу більше двомстам особам. На жаль, юридичний відділ міської ради має обмежений штат і великий обсяг роботи, тому спеціалісти не мають достатньо часу, щоб допомогти всім охочим у неприймальні години, тому започаткування “Центру правової допомоги” було б корисно для міста. Наразі організаційні питання обговорюються.

Володимир Макуха зауважує, що поки у міській раді готується приміщення для центру громадяни можуть звертатися за правовою допомогою безпосередньо до офісу ІРЦ “Правового простору” вулиця Бориса Мозолевського (колишня Фрунзе), будинок 2, офіс 6. Прийом відбувається в понеділок, середу з 9 до 17 години. Обідня перерва з 12 до 13 години. Попередній запис на прийом за телефоном 099 468 38 48.

- Поки тривають переговори з приводу виділення приміщення в міській раді, я вже консультую херсонців із питань взаємодії з виконавчими органами та органами місцевого самоврядування, - пояснює юрист ІРЦ “Правовий простір” Сергій Плахотнюк, - також ми продовжуємо допомагати у сфері захисту прав військовослужбовців та членів їх родин, тому всі необхідні послуги у рамках роботи офісу Мережі правового розвитку громадяни отримають у повному обсязі. Звертайтесь.

Довідка

Первинна правова допомога включає такі види правових послуг:

надання правової інформації;
надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру;
надання витягів із законодавства;
надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

PS: Херсонський офіс Мережі правового розвитку працює на базі ГО «Інформаційний Ресурсний Центр «Правовий простір». Безоплатна первинна права допомога надається за проектом «Організація сталої системи безоплатної первинної правової допомоги в місті Херсоні» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».