Які проблеми розвитку самоорганізації в Херсоні?


Нещодавно в Херсоні відбувся круглий стіл з теми "Проблеми розвитку місцевої демократії, самоорганізації населення в м.Херсоні", на якому зібралися громадські діячі, депутати міської та обласної рад, представники ОСНів Херсона, експерти для того, щоб визначити, в якому стані перебуває розвиток самоорганізації в нашому місті та що треба робити, щоб ситуація змінилась на краще.

Організатором заходу був Міжнародний республіканський інститут за підтримки фонду USAID, модератором та ключовим експертом – Голова Правління Асоціації сприяння самоорганізації населення Тетяна Кірілова.

У вступному слові керівник херсонського Ресурсного центру розвитку місцевої демократії Олександр Мошнягул коротко ввів присутніх в курс справи.

За його словами, незважаючи на те, що на рівні держави самоорганізації населення приділяється все більше уваги, на місцевому рівні виникають певні труднощі. Херсонський Ресурсний центр зі свого боку допомагає методично, шляхом розробки документів. Так, минулим скликанням місцевих депутатів була прийнята "Програма сприяння розвитку громадянського суспільства" та як додаток до неї "Положення про конкурс для інститутів громадянського суспільства" – реальна можливість для квартальних комітетів отримати фінансування на вирішення потреб території.

"У цьому скликанні ми розробили Положення про ОСН, фактично виконавши роботу за депутатів. В статуті міста повинен бути окремий розділ про ОСН", - розповів Олександр Мошнягул, додавши, що зараз в Херсоні діє більше 100 квартальних комітетів.

Тетяна Кірілова назвала одну з основних проблем – люди плутають ОСН з ОСББ. Змінити ситуацію Асоціація намагається за допомогою 18 своїх осередків та близько 9 Ресурсних центрів, які діють по всій Україні.

Думка запрошених на круглий стіл гостей була різною. Дехто вважає, що проблеми з самоорганізацією населення пов’язані з пасивністю громадян. Дехто навпаки вважає, що після Майдану громадяни стали більш активні , потрібна тільки документальна база, яке допоможе структуризувати їх діяльність.

Експерт Володимир Молчанов висловив думку, що створення ОСН повинна стимулювати міська рада, а Тетяна Кірілова вважає, що ініціатива повинна йти "знизу", тобто від самих людей.

Потім Голова Правління Асоціації сприяння самоорганізації населення допомогла структуризувати наявні в Херсоні проблеми в сфері самоорганізації, розділивши їх на суб’єктивні та об’єктивні.

Як визначили присутні, суб'єктивні – відсутність Положення про ОСН, відсутність в міській раді суб’єкта взаємодії з ОСН, не зареєстровані, маленькі ОСНи, відсутність інформаційної роботи, мотивації, кадрів, організації.

Об'єктивні проблеми – недосконалість законодавства (Закон України "Про органи місцевого самоврядування" та "Про вибори депутатів місцевих рад"), відсутність фінансування, відсутність окремого розділу в Статуті міста.

Як підсумок, точка старту – самоорганізація в місті Херсоні.

Відмітимо, що круглий стіл відбувся 21 березня, а вже на сесії міської ради 25 березня було прийнято "Положення про ОСН", розроблене херсонським Ресурсним центром спільно з Асоціацією сприяння самоорганізації населення. Прийняття депутатами цього документу є важливим кроком для розвитку самоорганізації в Херсоні.