Громадські інспектори відпрацювали шість місяців

На фото Олена Мазур представляє мапу громадських інспекторів
В липні минулого року інспекція із благоустрію Херсонського міськвиконкому започаткувала цікаву ініціативу та створила команду громадських інспекторів. До цієї команди увійшли більше п'ятдесяти активних громадян.

Інспектори створили групу у Фейсбуці, де викладували повідомлення та фотографії порушень правил благоустрію. Була створена інтерактивна мапа. Всі скарги, що надходили до інспекції, а також реакція на них ретельно фіксувалася. Була створена інтерактивна карта


Душею громадської ініціативи стала начальник  інспекції з контролю за благоустрієм та санітарним станом міста Олена Мазур.

30 грудня минулого року у Кризовому медіа-центрі.Херсон вона розповіла про результати роботи громадських інспекторів.
Олена Мазур розповіла про перший рік своєї роботи на посаді начальника інспекції. Вона була призначена на цю посаду на початку січня 2015 р. Робота насправді була важкою: непросто було боротися із стихійною торгівлею, звалищами, іншими проблемами, яких дуже багато в місті. Ви можете прослухати відео з цим етапом роботи.
З самого першого дня своєї роботи Олена Мазур намагалася спиратися на громадськість, бо в інспекції працювало всього три людини (!).
Пізніше виникла ідея залучити до контролю за благоустрієм громадських активістів. Так виник проект "Громадський інспектор".

Олена Мазур розповіла, що з липня по грудень 2015 року в проекті взяли участь 49 громадських інспекторів. Ще 15 осіб подали заявки для вступу. Серед цієї кількості 12 посвідчень громадських інспекторів є у зацікавлених проектом голів квартальних комітетів та голів ОСББ.
"Було проведено більше 10 зустрічей з інспекторами, на яких ми навчали їх фіксувати порушення у сфері благоустрою, а також впорядковували їх роботу з Інспекцією. За цей час надійшло 183 фіксації порушень у сфері благоустрою, 119 з яких були усунені спільними зусиллями", - зазначила Олена Мазур.

Серед скарг, які надійшли в рамках проекту "Громадський інспектор", було:

незаконні земельні роботи.

Надійшло – 24; Усунено – 12; Залишилось – 12.

стихійні сміттєзвалища, випадкове сміття на міській території
Надійшло – 45; Усунено – 27; Залишилось – 18.

сміттєві контейнери в незадовільному стані, незадовільне прибирання вулиць комунальними підприємствами

Надійшло – 19; Усунено – 9; Залишилось – 9.

обрізка дерев, гілки на зелених зонах міста

Надійшло – 19; Усунено – 17; Залишилось – 2.

незаконно встановлена ​​реклама
Надійшло – 10; Усунено – 6; Залишилось – 4.

невикошена трава, амброзія.
Надійшло – 31; Усунено – 29; Залишилось – 2.

незаконно встановлені малі архітектурні форми, відсутність урн для сміття
Надійшло – 15; Усунено – 8; Залишилось – 7.

відсутності люків на вулицях міста.
Надійшло – 20; Усунено – 12; Залишилось – 8.

Олена Мазур розповіла, що в рамках проекту "Громадський інспектор" будуть нагороджені підприємці, які тримають свою територію в охайному стані. Їм будуть вручені дерев'яні таблички з надписом "Відмінник благоустрою", який власноручно зробив один з громадських інспекторів.
"Наша мета – щоб така табличка висіла на кожній будівлі в Херсоні", - зазначила Олена Мазур.

Приєднатися до проекту "Громадський інспектор" можна, подавши заявку, посилання на яку можна знайти в відкритій групі в Фейсбуці

До речі, громадські інспектори взяли активну участь у місцевих виборах. Три інспектори стали депутатами міської ради, ще кілька - районних рад. Один з інспекторів став заступником голови Суворовської районної ради.

Відповіді на запитання, зокрема як звернутися до інспекції.
 
Розповіді громадських інспекторів