У Херсоні відбувся заключний круглий стіл в рамках проекту "Регіональні голоси за демократію"

1 грудня у Херсоні відбувся регіональний круглий стіл, на якому були презентовані результати роботи проекту "Херсонські голоси за Демократію". У роботі круглого столу взяли участь організатори проекту – представники громадської організації"Успішна жінка", Херсонської обласної організації Комітету виборців України та студенти спеціальності "Журналістика" Херсонського державного університету, які брали активну участь в заходах проекту.

Круглий стіл складався з двох частин – презентаційної та дискусійної, яка відбувалася за методикою світового кафе.
Спочатку, зібравшись в 256-ій аудиторії ХДУ виступили організатори проекту та його учасники-студенти.
Голова громадської організації "Успішна жінка", керівник проекту в Херсоні Олена Микитась розповіла про заходи, які відбулися в рамках проекту. Це проведення чотирьох теледебатів з актуальних для міста тем (гендерне питання, розвиток Херсону, відкритий мікрофон – молодь задає питання політикам, децентралізація), трьохденний семінар для студентів спеціальності "Журналістика" та круглі столи, молодіжні конференції за технологією open space, результатом якої стала розробка шести молодіжних проектів.
Студенти зі свого боку поділилися враженнями від трьохденного семінару, який став для них повноцінною школою, на якій їм розповіли про права людини, виборчий процес, німецький досвід в журналістиці та ще багато цікавого. Як розповіли молоді люди, було настільки багато бажаючих взяти участь в семінарі, що студентам навіть довелося кидати жереб.
Експерт проекту, голова ХОО КВУ Дементій Бєлий, який виступав в ролі тренера під час семінару, зазначив, що ця школа була для нього також дуже корисною. "Біло дуже цікаво послухати думки молоді", - прокоментував Дементій Васильович.
Під час круглого столу виступив журналіст Борис Романченко – постійний учасник теледебатів, що проходили в рамках проекту, який порадив студентам мати свою точку зору.
Студенти, які взяли участь в молодіжній конференції за технологією open space презентували свої проекти. Зокрема група молодих людей, стурбованих безпекою міста зняла відео звернення до новообраних депутатів "Дорога в пекло", на якому показані небезпечні міста в Херсоні – глибокі ями у дворах, сухі дерева, відкриті люки тощо.
 Також виступив журналіст Олег Зайченко, який сказав майбутнім журналістам: "Раджу вам акцентувати увагу не тільки не негативі та пам’ятати, що саме ви як журналісти задаєте вектор у суспільстві, створюєте порядок денний".
Денис Берднік, депутат міської ради нового скликання поділився зі студентами своїм досвідом: "В той момент, коли я перестав вважати, що від мене нічого не залежить, я став депутатом". Також депутат порадив молодим людям звернутися щодо небезпечних місць, які вони зняли на відео, звернутися до комунальних служб міста або до депутатів міськради.
Потім відбулося урочисте нагородження переможців регіонального журналістського конкурсу в рамках проекту та активних учасників. Зокрема нагороду отримав декан Факультету філології та журналістики Володимир Павлович Олексенко, який зазначив, що заходи, проведені в рамках проекту, були корисні не тільки для старших курсів, а й для першого курсу студентів спеціальності "Журналістика".
-Адже велике починається з малого, - прокоментував Володимир Павлович.
Потім студенти та експерти проекту перейшли до другої частини круглого столу – дискусійної. За методикою світового кафе відбулися дискусії по наступним темам: «Активізація молодих виборців»; «Гендерні квоти» , «Мова політичної реклами», «Наслідки децентралізації та їхній вплив на наступні місцеві вибори», «Конкретні зміни до виборчого законодавства, які варто внести» , «Безпека міста Херсона: від ідеї до реалізації».
Студенти поділилися на групи та разом з експертами проекту обговорювали вище зазначені теми, намагаючись відповісти на питання "Суть проблеми. Дефініції та реалії на Херсонщині", "Що допоможе та що буде заважати вирішенню проблеми?", "Які відкриття зроблені під час дискусії та які питання залишились відкритими?".
Студенти брали активну учатьсь в дискусії та виявляли неабияку зацікавленість темами. Наприкінці заходи були презентовані результати роботи всіх груп.
Незважаючи на те, що проект "Регіональні голоси за демократію" добіг кінця, співпраця студентів спеціальності "Журналістика" з херсонською громадськістю тільки почалася. Результати роботи дискусійних груп будуть представлені на всеукраїнській конференції, яка незабаром відбудеться в Києві.