Селяни Херсонської області зекономили 18000 гривень і виграли суд

В приймальні Херсонської обласної організації КВУ

Ще у серпні 2015 року юристи Херсонського центру вторинних юридичних послуг, що функціонує в рамках проекту «Земельні права: консультування, правозахист та яскрава просвіта» за підтримки USAID АгроІнвест, стикнулися з тим, що орендарем не тільки не сплачено орендну плату, а й фактично припинено обробку орендованої землі. На сьогоднішній день проблема повністю вирішена.

У цьому випадку селяни мали відразу 2 проблеми:
1. Повернути гроші за використання їхніх земельних ділянок.
2. Неможливість укладення нового договору із сумлінним орендарем через наявність договору оренди з недобросовісним орендарем.
Такі проблеми, відповідно до положень чинного законодавства, вирішуються або шляхом домовленостей між сторонами, або через суд. Враховуючи той факт, що домовлятися ні з ким, оскільки фірма-орендар за адресою реєстрації відсутня, телефони представників не відповідають, відразу з’являється третя проблема – звернення до суду. Проблема, звичайно, не у зверненні до суду, а у вартості такого «задоволення». Написання позовної заяви коштує 600 гривень. Окрім цього, у серпні 2015 року треба було сплатити близько 250 гривень судового збору. Таким чином кожному з таких позивачів треба було витратити по 850 гривень на вирішення питання, яке виникло не з їхньої вини. А враховуючи той факт, що більшість з цих людей є пенсіонерами з розміром пенсії близько 1000 гривень, у випадку звернення до суду довелося б на найближчий місяць, як кажуть у народі, «покласти зуби на полицю».
Але завдяки юристам Центру цих розходів вдалося уникнути. Позовні заяви було написано безкоштовно, а ще було написано заяви про відстрочення сплати судового збору, завдяки яким селяни отримали можливість у випадку задоволення цих заяв судом не сплачувати судовий збір.
Таким чином, селяни вкупі зекономили понад 18000 гривень, за що всі співробітники Центру отримали поки що усну подяку від селян та сільських голів.
На теперішній час Бериславським районним судом ухвалено позитивні рішення по 17 з цих справ. Рішенням суду договори розірвано і селяни отримали можливість укласти договір з більш сумлінним орендарем.
Центрї юридичної допомоги - м. Херсон
Адреса: Херсон, Придніпровський узвіз, 1, офіс 8
Тел./факс: 0552-325-026, моб. тел.: 066-1008191
E-mail: kherson.cvu@gmail.com (керів)
E-mail: cvu.office.ks@gmail.com (мен.)
Графік роботи: Пн-Чт, 9.00-16.00г., Пт - виїзд в райони