На замітку виборцю. Як проголосувати вдома

Вже у наступну неділю, 25 травня, у Херсоні відбудуться вибори Президента України одночасно з ними пройдуть і вибори міського голови. Херсонська обласна організація КВУ підготувала низку рекомендацій для виборців, які за віком, у зв’язку з інвалідністю чи за станом здоров’я не здатні пересуватися самостійно і у зв’язку з цим бажають проголосувати вдома (за місцем перебування). Порядок організації та проведення голосування за місцем перебування врегульовано ст.77 Закону України «Про вибори Президента України».

Слід зазначити, що для організації голосування виборців, не здатних пересуватися самостійно, за їх місцем перебування дільнична виборча комісія 24 травня на своєму засіданні виготовляє витяг із списку виборців, куди включаються всі виборці щодо яких є дані про обставини, зазначені вище.

Як ці дані може перевірити виборець?
1. Звернутися до дільничної виборчої комісії за місцем проживання та ознайомитися в приміщенні ДВК зі списком виборців.
2. Звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців (в тому числі через електронний сервіс «особистий кабінет виборця» на веб-сайті www.drv.gov.ua)
Якщо виборець не може зробити це самостійно, перевірити такі відомості можуть його рідні, близькі, знайомі, сусіди.
У випадку, якщо у списках виборців чи у ДРВ відносно вас є відмітка про нездатність пересуватися самостійно, робити більше нічого не треба, до витягу вас буде включено автоматично і в день голосування до вас прийдуть три члени виборчої комісії і дадуть можливість проголосувати.

Що робити, якщо у списках виборців відсутня відмітка про нездатність пересуватися самостійно?
Виборець, який тимчасово не здатний пересуватися самостійно, поштою або через інших осіб подає власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування. Така заява разом з довідкою медичної установи про стан здоров’я виборця повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20 години п’ятниці, 23 травня.
Після цього ДВК за своїм рішенням на підставі поданих документів може включити таку особу до витягу зі списку виборців і надати їй можливість проголосувати за місцем перебування.
Але варто пам’ятати, що члени дільничної виборчої комісії зобов’язані перевірити факт тимчасової нездатності виборця самостійно пересуватися. І в разі якщо такий факт не підтвердиться, ДВК приймає рішення про відмову у наданні виборцю можливості голосувати за місцем перебування.

Про що слід пам’ятати виборцям, що голосують за місцем перебування?
Відповідно до чинного виборчого законодавства, присутніми при голосуванні за місцем перебування мають право бути присутніми кандидати на пост Президента України, кандидати на посаду міського голови м.Херсона, їх довірені особи, офіційні спостерігачі. І у випадку відмови допустити цих осіб у приміщення, де буде проводитись таке голосування, виборця буде позбавлено права проголосувати. Лише коли виборець заповнює виборчий бюлетень, всі вищевказані особи задля забезпечення таємниці голосування зобов’язані покинути кімнату, де голосує виборець, при цьому не забувши забрати із собою скриньку з іншими бюлетенями. І тільки після заповнення виборцем свого бюлетеня надати йому виборчу скриньку для опускання заповненого бюлетеня.

Консультацію підготував юрист ХОО КВУ Олександр Токаленко