На Півдні України діють центри безкоштовної юридичної допомоги з земельних питань

З січня  2014 року продовжується захист земельних прав громадян, який забезпечують  4 Центра  юридичних послуг  в трьох областях: Херсонській,  Миколаївській та Одеській. Юридична допомога  надається безкоштовно  сільським та міським жителям з земельних питань.

 Земельна програма ХОО КВУ та партнерів з Херсонської, Миколаївської та Одеської областей  у 2014 році носить назву «Земельні права: консультування, правозахист та яскрава просвіта на півдні України».

Великий партнерський колектив правозахисників вже другий рік поспіль  намагається  вирішити актуальні проблеми в цій сфері земельних відносин.  

Мета нашої програми: Налагодити  систему правової просвіти  і надання первинних та вторинних юридичних послуг,  забезпечити рівні можливості доступу  до правосуддя у сфері прав власності на землю українським власникам земельних паїв, особистих селянських та фермерських господарств у вибраних громадах Півдня України (Херсонської,   Миколаївської та Одеської областей, частково Кіровоградської області і автономної республіки Крим). Робота проводиться  в районних  Центрах  надання вторинних юридичних послуг у сфері прав власності на землю. 

Форми діяльності наших Центрів юридичних послуг: 

1) Безкоштовна  юридична допомога (первинна та вторинна) в Центрах, відкритих в Херсонській (м. Херсон, Каховський райони), Миколаївській ( Вознесеньский райони)  та Одеській  (Татарбунарський райони) областях; прийом громадян в районних центрах та робота виїзних громадських приймалень  по селах;  
2) Просвіта громадян щодо земельних прав та провозахист;  
3) Широка інформаційна кампанія;  
4) Моніторинг порушення земельних прав.  
Типові порушення земельних прав, які  потребують втручання юристів та правової допомоги нашим громадянам:
1) обмеженнях права на землю, земельну ділянку 
2) перешкоджання у здійсненні права на землю – приватизації земельної ділянки
3) ошукання селян під час здачі в оренду їхніх земельних ділянок 
4) порушення прав селян під час «роботи» з власною земельною ділянкою - купівлі, продажу, відчуження, заповіту, спадщини, межових спорів 
5) заподіяння збитків землевласникам та землекористувачам 
6) порушення пільг для окремих категорій громадян по сплаті земельного податку
7) порушення законних процедур при зміні цільового призначення землі
8) проблеми землеустрою в інтересах громадян  як  приватного сектору, так і порушення мінімального розміру земельної ділянки біля багатоквартирних житлових будинків 
9) не видання  (або затягування часу) відповідного Акту чи не прийняття Рішення різними установами виконавчої влади або суду.

Сподіваємось, безкоштовна правова допомога як на рівні консультацій, так і на рівні судових позовів у разі необхідності, допоможе нашим співвітчизникам   відчувати себе більш захищеними та обізнаними щодо власних земельних прав.  Програма ХОО КВУ реалізується за підтримки  Проекту міжнародної технічної допомоги «Агроінвест в Україні»