Понад двадцять відсотків жінок у період вагітності зазнавали дискримінації з боку роботодавця, а тепер - буде більше

фото радіо "Свобода"
Про це у програмі "Соціальний статус - Ваші права та пільги" на телеканалі Tonis повідомила представник спільного проекту Європейського Союзу та Ліги соціальних працівників України "Знову до роботи" Наталія Кравченко.
"Роботодавці неохоче беруть молодих жінок на роботу й часто примушують до звільнення, коли дізнаються про їхню вагітність", - сказала вона, посилаючись на результати анкетування, проведеного в рамках проекту.

За словами Н.Кравченко, захистити права декретниць покликані ухвалені 1 липня цього року зміни до пенсійного законодавства щодо зарахування декретної відпустки до страхового стажу, які зобов’язують ро! ботодавців платити державі 33,2% єдиного соціального внеску в цей період. Однак, на її думку, розраховувати на позитивну реакцію бізнесу в цьому випадку складно, оскільки "податок на вагітних" може змусити частину роботодавців піти в тінь. "Скажіть, який роботодавець добровільно віддаватиме такі гроші?", - сказала пані Кравченко,-- "Ми ще не бачимо прямих наслідків: перші страхові внески роботодавці мають платити наприкінці серпня. І тоді ми дізнаємося, які будуть надходження до держбюджету, й наскільки ефективні ці нововведення".