Після того, як міліція перешкоджала пасажирам потягів їхати до Києва на акції протесту, правозахисники перевірять "Укрзалізницю"

Максим Щербатюк
Спеціальна комісія перевірить, як Укрзалізниця виконує законодавство про захист персональних даних. Комісія створена наказом голови Державної служби України з питань захисту персональних даних О.Мервінського. Повна назва документу звучить так: «Про проведення позапланової безвиїзної перевірки дотримання вимог законодавства про захист персональних даних Державною адміністрацією залізничного транспорту України». Перевірка триватиме з 9 до 13 вересня 2013 року.


Згідно з документом, комісія створюється у зв’язку зі скаргами про порушення Укрзалізницею вимог законодавства про захист персональних даних, що надійшли до Державної служби. Згадані скарги - це перелік аргументів щодо того, чому повернення до практики «іменних» квитків суперечить міжнародним стандартам та українському законодавству, який подав юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк. За словами Максима, подібні скарги були надіслані не лише до Державної служби України з питань захисту персональних даних, а й до Укрзалізниці (Державної адміністрації залізничного транспорту України) та Кабінету міністрів України.

«У скарзі описані основні проблеми, які може спричинити повернення до «іменних» квитків, - пояснює Максим ЩЕРБАТЮК. - Це скарга особисто від мене як від людини, яка користується послугами Укрзалізниці, а так само скарга від УГСПЛ як організації, яка цими питаннями переймається.»

У надісланому правозахисником зверненні йдеться про те, що практика «іменних» квитків порушує Конституцію України, Закон України «Про захист персональних даних» та Європейську конвенцію про права людини.

«Інформація про подорож особи в певний день і за певним маршрутом автоматично потрапляє до бази даних про поїздки пасажирів, ця інформація далі обробляється невизначеним чином. Водночас, пасажири не повідомляються про ведення такої бази даних, а також не передбачено надання їхньої згоди на внесення, зберігання та іншу обробку даних про їхні поїздки, - йдеться в скарзі. – Усе це створює можливості для зловживань, наприклад, для політично обумовленого контролю за пересуваннями пасажирів, зокрема, для стеження за пересуваннями представників опозиції, журналістів та громадських активістів. […] Урядом не наведено достатніх підстав, які робили б таке втручання необхідним.»

До перевірки будуть залучені працівник самої Державної служби, а також представник Омбудсмана та правозахисники. Зокрема, голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук, юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай та експерт Інституту масової інформації Роман Головенко.

«Введення «іменних» проїзних документів під гаслом боротьби з перекупниками відбулося всупереч волі громадськості та попередньому рішенню Укрзалізниці, яка сама ж у  2007 році визнала такий метод неефективним. За місяці дії практики “купівлі квитків за паспортом” ми не побачили обіцяного покращення: на багато напрямів квитки дістати неможливо, - пояснює Голова Правління Центру Громадянських Свобод Олександра МАТВІЙЧУК. – Натомість, з’явилися випадки, коли учасників мирних зібрань зсаджують з потягів, знаючи наперед, у якому потязі вони будуть їхати. Робота в даній комісії є можливістю обґрунтовано перевірити, з якою метою насправді збираються дані про особу при купівлі залізничного квитка.»

Результатом перевірки, за словами Максима Щербатюка, може бути видання комісією певного переліку приписів щодо того, чи відповідає політика ведення бази персональних даних Укрзалізницею нормам чинного законодавства.

 «Навіть якщо Укрзалізниця ігноруватиме ці приписи, що, в принципі, їй не вигідно, вони можуть стати добрими аргументами на користь відмови від практики «іменних» квитків у суді,» - прогнозує Максим Щербатюк.

 Нагадаємо також, що Держслужбу України з питань захисту персональних даних з 1 січня 2014 року буде ліквідовано, а її функції, реєстр баз персональних даних та накопичені заяви на реєстрацію баз персональних даних будуть передані Омбудсменові.

Джерело: Центр Громадянських Свобод – ccl.org.ua