Громадська рада при облдержадміністрації вимагає від голови обласної ради офіційних вибачень та оприлюднення фактів тіньового видобудку піска

Голова Громадської Ради при ХОДА Лариса Польська
9 серпня Громадська рада рареєструвала у обласній раді наступного листа голові облради В.Г.Пелиху, який вирішено зробити відкритим для громадськості області. Пубілкуємо текст без змін та коментарів


Голові Херсонської обласної ради
Пелиху В.Г.

Шановний Вікторе Григоровичу!

Президентом України Віктором Януковичем майже з початку строку його повноважень декларуються підходи реалізації державної політики на основі консультацій з громадськістю.
Для демократизації цієї процедури Кабінетом Міністрів України Постановою від 3 листопада 2010 р. N 996 “ Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики ” було ініційовано створення консультативно дорадчих органів при органах влади – Громадських рад, головним завданням яких є залучення громадян до участі в управлінні державними справами.

З початку роботи чинної громадської ради при Херсонській обласній державній адміністрації представниками організацій громадянського суспільства та громадськими активістами було ініційовано роботу по налагодженню діалогу з владою у вирішенні питань протипожежних заходів у зоні Цюрупинського лісу та Олешківських пісків. Ця діяльність наштовхнулася на нерозуміння чиновників. Одночасно на розгляд обласної ради було винесено питання про дозвіл на видобуток піску у зоні цюрупинських лісів без громадських обговорень. Посилаючись на вищезгадану постанову Кабміну , хочемо звернути Вашу увагу, що
“ В обов'язковому порядку проводяться консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення щодо:
проектів нормативно-правових актів, що мають важливе суспільне значення і стосуються конституційних прав, свобод, інтересів і обов'язків громадян, а також актів, якими передбачається надання пільг чи встановлення обмежень для суб'єктів господарювання та інститутів громадянського суспільства, здійснення повноважень місцевого самоврядування, делегованих органам виконавчої влади відповідними радами” (п.12) та “У разі коли пропозиція щодо проведення консультацій з громадськістю з одного питанняна дійшла не менше ніж від трьох інститутів громадянського суспільства, які діють на відповідній території, такі консультації проводяться обов'язково” (п.7).
До проведення сесії облради до Вас направлено листа голови профільного комітету Громадської ради при ХОДА, яка налічує 44 громадські організаації , з проханням відкласти розгляд питання , що було проігноровано, а потім вилилося у майже 20 хвилиний ролик на місцевому телебаченні, де одним з коментаторів були Ви, Вікторе Григоровичу.
Громадську раду при ХОДА украй дивує тон та наповнення Ваших коментарів: Ви з 2010 року очолюєте депутатський корпус і при цьому заявляєте, що знали про існування фірм, які незаконно добували та вивозили пісок (що до речі спостерігається й сьогодні!!!) .Не приклавши зусиль для покарання цих фірм за порушення закону та нанесення области та в цілому державі збитків, Ви проводите рішенням облради дозвіл цюрупинському підприємству на видобуток піску у лісовий зоні. Але ж у 2012 році голова робочої групи облради з проведення інвентарізації корисних копалин (піску) депутат облради Віктор Шевчук у засобах масової інформації висловив позицію, за якою на території лісового господарства видобуток піску може привести до екологічної катастрофи та не може бути дозволений ні в якому разі. (http://pravda.ks.ua/kherson_ks/important/16455-viktor-shevchuk-na-territorii-lesnogo-fonda.html). На заклики громадськості провести екологічну експертизу та обговорити доцільність саме таких економічних та екологічних кроків, Ви звинуватили громадських лідерів у “покриванні” тіньового бізнесу.

Громадська рада вимагає від Вас інформації щодо конкретних зв’язків членів ради з тіньовим бізнесом з видобутку піску на момент виходу даного сюжету. У разі відсутності такої інформації вимагаємо офіційних вибачень за дискредитацію громадської ради та громадських активістів у аналогічному форматі (сюжетна ХОДТРК Скіфія).

Просимо згідно вищезгаданої постанови Кабміну надати Громадській ради при ХОДА висновки робочої комісії облради, на підставі якої приймалося рішення про дозвіл на видобуток піску у лісовому масиві Цюрупинську, висновки наукових установ, на підставі яких приймалося рішення.

Залишаємо за собою право провести громадську антикорупційну експертизу прийнятого рішення.

Голова Громадської ради при ХОДА Л.М.Польська