Керівництво країни очолило список ворогів вітчизняної преси...

До Дня журналіста України, 6 червня 2013 року Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка оприлюднили список Ворогів преси 2012-2013. В першій трійці - голова Кабінету Міністрів Микола Азаров, Президент України Віктор Янукович, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. У цьому списку високопосадовці та депутати від Партії Регіонів та опозиції. Подробиці нижче


Прем’єр-міністр України Микола Азаров «виборов» перше місце за результатами голосування Відбіркової комісії медіа-експертів. Він отримав титул головного Ворога Преси як формальний голова Партії Регіонів, за системний тиск на свободу слова, цензуру та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів з боку депутатів Партії регіонів всіх рівнях, а також, як голова уряду, за обмеження спілкування міністрів з журналістами.

Президент України Віктор Янукович став Ворогом преси за «покращення» свободи слова в Україні, постійне зростання кількості нападів на журналістів та безкарність нападників, за зачистку медіа-простору від критики влади та різких тем, розповсюдження різних видів цензури, падіння України в міжнародних рейтингах свободи слова та  закритість влади від суспільства.

«Бронзу» отримав міністр МВС Віталій Захарченко за участь міліції у перешкоджаннях законній професійній діяльності журналістів, за бездіяльність міліціонерів, присутніх на місцях скоєння злочинів, та за відсутність прогресу у розслідуваннях по фактах нападів на журналістів. 

До цьогорічному рейтингу Ворогів Преси також потрапили: народний депутат від Партії Регіонів Віталій Журавський, Перший віце-прем’єр України Сергій Арбузов, керівник Апарату Верховної ради Валентин Зайчук, Генеральний прокурор Віктор Пшонка, народний депутат від опозиції Микола Княжицький, начальник Управління державної охорони України Сергій Кулик, та генеральний директор холдингу «1+1» Олександр Ткаченко.

Організатори рейтингу звертають увагу громадськості та особливо підкреслюють той факт, що 9 із учасників топ-10 Ворогів преси є діючими чиновниками та депутатами.

Всім переможцям рейтингу буде надіслано відповідні дипломи.

Цьогорічне рейтингування ворогів преси відбувалось в два етапи. На першому етапі, журналісти з усієї України номінували кандидатів для рейтингу. На другому, члени спеціальної Відбіркової комісії, що складалась з кількох десятків журналістів та медіа-експертів, взяли участь в анонімному електронному опитуванні, в рамках якого їм було запропоновано оцінити «ворожість» номінанта в балах від 1 до 10.

У списку номінантів, який було запропоновано для голосування експертам, була 21 кандидатура. Другу десятку рейтингу відкриває Віктор Пінчук, власник медіа-холдингу StarLightMedia, який посів 11 місце за системне замовчування інформації і «джинсу» у ЗМІ, що входять до холдингу StarLightMedia. Також окремо відзначаємо Анатолія Шишацького, голову Донецької облдержадміністрації, який, хоча і посів 12 місце у рейтингу, але, тим не менше, є головним ворогом преси серед представників регіонів України.