Культура на дотик: херсонські соціологі увічнили пам'ять видатної землячки

Николай Гоманюк,  Вячеслав Машницкий, Олег Волошин - исполнители проекта
Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України спільно з Білозерським районним музеєм і Фондом імені Поліни Райко розпочали роботу з реалізації проекту «Культура на дотик». Планується створити новий інноваційний туристичний об'єкт на Херсонщині -  інтерактивну експозицію «Культура на дотик», що буде присвячена видатній письменниці, вченому та педагогу-дефектологу  Ользі Скороходовій.

Херсонські соціологи планують найближчим часом:

• 28 травня - відкрити експозицію «Культура на дотик» у Білозерському районному музеї (15.00, Білозерка, переул.Харченка, 19/81);
• У червні првоести воркшоп для молодих художників, графіків, режисерів, акціоністів «Пленер на дотик» (Білозерка-Херсон), умови конкурсу учасників та концепція воркшопу розміщені на сайті www.soc.ks.ua
• 2-13 липня провести виставку «Мистецтво на дотик» у Виставковому залі Херсонської обласної організації Національної спілки художників України (відкриття 2 липня, 16.00, Виставковий зал НСХУ, Херсон, пл.Свободи, 1);
• У червні-вересні заплановані інтерактивні екскурсії в Білозерському районному музеї.

На Херсонщині постать Ольги Іванівни Скороходової майже невідома.  Вона - всесвітньо відомий педагог, вчений-дефектолог, автор низки наукових та літературних праць, які були створені нею при повній відсутності зору і слуху й майже забута на своїй Батьківщині.

Ольга Скороходова
Ольга Іванівна народилася у Білозерці в 1911 р. в сім'ї селянина Івана Олексійовича та Марії Олексіївни Скороход (Актовий запис про народження, ДАХО, фонд 137, опис 140, справа 159, стор. 108, зворот.).
З 1922 по 1924 — виховувалась в Одеській школі сліпих. З 1925 по 1941 — Харківська школа для сліпоглухонімих. Вищу освіту здобула самостійно. З 1944 у Москві, з 1961 — кандидат педагогічних наук і старший науковий співробітник Інституту Дефектології Академії Педагогічних Наук СРСР. Вела роботу з виховання та навчання сліпоглухонімих дітей. Нагороджена орденом Трудового Червоного Прапора.
Її головний твір - книга «Як я сприймаю й уявляю собі навколишній світ» (1947), удостоєна багатьох премій та перекладена на багато іноземних мов.

У своїй книзі Скороходова не тільки описує світ сліпоглухої людини, вона формує систему взаємовідносин з людьми з обмеженнями життєдіяльності, в якій всі мають однакове право на загальнолюдські культурні надбання. Зокрема в книзі Скороходової йде мова і про музеї, які теж відчиняли двері і колекції для сліпих та сліпоглухих.

У своїй книзі Скороходова описує власний досвід відвідування музеїв (сприйняття предметів на дотик, на нюх). Проте метод Скороходової до сприйняття культури і мистецтва може бути цікавим для всіх абсолютно відвідувачів. Цей підхід створює неповторний світ відчуттів одного органу – соло дотику, соло запаху, соло звуку. Метод Скороходової робить музей не приміщенням, в якому все навколо відчужене від глядача, а творчим майданчиком, дискусійним клубом, вікном у інший світ.


Так Ольга Іванівна знайомилася із мистецькими творами


Проект «Культура на дотик» скерований на організацію інтерактивних заходів, під час яких відвідувачі стають не тільки глядачами, а залучаються до активної діяльності – беруть участь у вікторинах, мистецьких заходах, в ігровий спосіб знайомляться з експонатами і вивчають історію свого краю, пізнають особливий світ незрячих. Музей стає «відкритим» – замість стандартного «нічого не чіпати руками», вам говорять – «спробуйте культуру на дотик», «пізнавайте світ в інший, незвичний для себе, спосіб».

Принцип побудови Експозиції Ольги Скороходової скерований на тактильне сприйняття предметів. Під час інтерактивних екскурсій відвідувачі руками «оглядають» експонати, беруть участь у заходах за «мистецьким столом», під час яких можна навчитися писати шрифтом Брайля, працювати з художніми матеріалами наосліп, знайомитися з предметами за допомогою різних органів відчуттів, пізнаючи їх з інших сторін. 


Уривок з віршу Ольги Скороходової
До складу Експозиції Ольги Скороходової входять також арт-об’єкти, створені молодими митцями під час воркшопу «Пленер наосліп». Ідея пленеру – поєднати музейну експозицію, світ «одного відчуття» та сучасне мистецтво. Одним з результатів пленеру стало створення серії ілюстрацій до головного твору Ольги Скороходової – книги «Як я сприймаю, уявляю та розумію навколишній світ»

У публікації використані матеріали буклету "Культура на дотик", що підготовлений херсонськими соціологами, а також фото та матеріали з Вікпедії