Громадська рада при УМВС: здійснення контрольних та моніторингових функцій за дотриманням прав людин

В Херсонській області, як і в інших областях України, з 2006 року працює Громадська рада з питань забезпечення прав людини при УМВС, яка значно активізувала свою роботу у 2008 році. Нещодавно відбулось засідання цього дорадчо-консультативного органу, на якому були підведені підсумки роботи за минулий рік та намічені плани на 2009.

З доповіддю виступила Наталя Козаренко, Помічник Міністра УМВС з дотримання прав людини в органах внутрішніх справ, яка також є співголовою Громадської ради при УМВС в Херсонській області. Нагадаємо, що до ради входять як представники від правоохоронних органів, так  і від громадськості.
Громадська рада з питань забезпечення прав людини при УМВС України в Херсонській області була створена згідно із наказами МВС України від 27.12.2005 № 1243 та від 21.09.2006 №793.
Протягом 2008 року відбулося три засіданні Громадської ради –  25.01.2008, 01.08.2008 та 09.09.2008 року.
На засіданні Громадської ради, яке відбулося 01.08.2008 р, до складу ради увійшли відомі Херсонські правозахисники – Ірина Ухваріна, керівник правових програм Творчого центру молодіжних ініціатив «Тотем» голова Громадської ради при Департаменті виконання покарань, Андрій Недбайло, керівник Херсонської обласної організації «Чоловіки проти насильства», Наталя Богренцова, керівник громадської приймальні Херсонської обласної організації «Комітет виборців України».
На сьогоднішній день до складу громадської ради входить 14 осіб. З них 4-  працівники керівного складу УМВС та 9 представників громадськості, в тому числі член громадської ради при МВС О. Калашнік, а також помічник Міністра з прав людини. Оновлення Громадської ради дозволило суттєво «оживити» роботу.
На цьому ж засіданні були вирішені організаційні питання щодо діяльності та оновлення складу мобільної групи. До складу мобільної групи включено 13 осіб від громадськості, у тому числі членів правозахисних організацій, які опікуються правами людини.
Визначені 5 відповідних напрямків роботи Громадської ради з закріпленням відповідальних за напрямками від громадськості:
-  захист прав громадян при затриманні, дізнанні та слідстві;
- дотримання прав під час виборів та виборчої кампанії;
- попередження домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми та забезпечення прав неповнолітніх;
- запобігання торгівлі людьми та забезпечення правопорядка у сфері суспільної моралі;
- моніторинг дотримання прав затриманих у спецустновах міліції (через організацію системної роботи мобільної групи Громадської ради).

04.08.2008 в програмі ХДТРК «Скіфія» в програмі «Таврійські новини» відбулася трансляція засідання Громадської ради (яке відбулося 01.08.2008).

В рамках діяльності Громадської ради з метою налагодження системного громадського контролю за діяльністю спецустанов міліції проведені  15 виїздів мобільної групи, а також дві обмінних візити до Ніжньогірського РВ (Крим) та  Манківського РВ (Черкаська область). Результати моніторингових візитів направлені в апарат Міністра, керівництву УМВС та в МРВ області для реагування і усунення виявлених недоліків.

25.09.2008 року за участю Андрія Чорноусова та Дениса Кобзіна в Херсоні пройшов навчальний тренінг для членів мобільних груп. У семінарі взяли участь як діючі члени мобільної групи, та і представники від громадськості, які тільки планують увійти до складу мобільних груп. На наступному засіданні Громадської ради, яке планується 19.12.2008, буде розглядатися питання про включення до членів мобільної групи представників трьох районних правозахисних організацій (м. Нова Каховка та м. Генічеськ) та курсантів Херсонської філії Харківського університету МВС.
Відеосюжет про проведення семінару для членів мобільних груп -25.09.08 за участю Андрія Чорноусова (ХГОО «ХІСІ») був показаний на місцевому телеканалі в «Таврійських новинах».

14.08.2008 р. у зв’язку з отриманням інформації, що в ІТТ  Білозерського РВ в порушення термінів з  08 квітня 2008 року утримується арештована П. 25 червня 2008 року у неї народився син.
Через нестандартну ситуацію (жінка народила практично в ІТТ, сама – хвора, у дитини підозрювали сифіліс), медичні документи П. та її дитини довго не оформлювалися належним чином (що є прямим обов’язком працівників медичного закладу). П. тричі привозили до СИЗО і кожного разу виявлялося,що документи оформлені не в повному об’ємі. Прокуратура порушень з боку працівників СИЗО не виявила.
Для вирішення питання правильного оформлення медичних документів П. та її сина члени мобільної групи разом з помічником Міністра з прав людини зустрілися з педіатром районної лікарні. Документи були оформлені прямо в присутності представників громадськості.
15.08.2008 Р. була переведена для утримання до слідчого ізолятора УДДУ ПВП.
В газеті «Вгору» №38 від 11.09.2008 була опублікована стаття члена громадської ради Ірини Ухваріної «Заметки из СИЗО» щодо проблем утримання матерів із дітьми в закладах МВД, Департаменту виконання покарань.
В рамках розробки концепції формування позитивного іміджу міліції у населення за підтримки співголови Громадської ради, голови обласної спілки журналістів Валерія Долини в районних центрах проводилися зустрічі помічника Міністра МВС з прав людини з представниками регіональної преси, на яких обговорювалися питання взаємодії міліції та ЗМІ. Зараз продовжується робота над розробкою концепції.


В жовтні поточного року підписано угоду про співпрацю між Громадською радою при УМВС України  в Херсонській області та Херсонським обласним благодійним фондом «Мангуст». Угодою передбачено проведення тренінгів семінарів та лекцій для представників органів внутрішніх справ УМВС з питань профілактики ВІЛ/СНІДу та стратегії зниження ризику від споживання наркотиків, але це вже завдання на 2009 рік.

5 та 6 листопада за підтримки Громадської ради пройшла презентація книги «Не педагогическая поэма», яка проходила під час зустрічей зі студентами індустріального та аграрного університетів. У заходах прийняли участь автори книги  - члени молодіжної організації «Тотем» та працівники УБЕЗ УМВС України в Херсонській області. Книга була видана в рамках проекту «Молодь проти корупції" за підтримки Фонду Баторія (Польща). Інформація про захід розміщена на сайті "Тотема"

Планується проведення подібних зустрічей в педагогічному університеті та Херсонській філії Харківського Університету МВС.

За підтримки Громадської ради, за ініціативою громадських організацій та обласного управління у справах сім»ї, молоді та спорту в Херсоні триває кампанія «Стоп насильству».
20 листопада 2008 в рамках всесвітньої кампанії «16 днів без насильства» перед дільничними інспекторами виступив молодіжний театр «Модерн» з  виставою «Скажемо насильству – ні». Після вистави експерти недержавних організацій з протидії насильству та торгівлі людьми розповіли про досвід міжнародних організацій. Учасникам зустрічі були роздані буклети та плакати з методичними матеріалами.

За рішенням Громадської ради проходить збір літератури для бібліотек спеціальних установ міліції. На кошти благодійного фонду «Фонд Джона Говарда» закуплені Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси,  надана релігійна література, серед населення триває збір художньої літератури. Планується забезпечити всі спецустанови наборами книжок (книжки вже передані в Чаплинський, Голопристанський, Цюрупинський ІТТ).

Згідно з рішенням Громадської ради від 09.09.2008 в грудні цього року з працівниками ІТТ та ДІМ був проведений семінар «Права людини та діяльність міліції. Застосування Європейської конвенції про захист прав і основних свобод людини в діяльності органів внутрішніх справ, права затриманих в українському законодавстві, права затриманих – міжнародні стандарти». Під час семінару були використані методичні рекомендації та роздані у кожну установу видання благодійної організації «Твоє право» (м. Львів), передані членами Громадської ради при УМВС України у Львівській області «Права затриманих», «Права затриманих – міжнародні стандарти».
За матеріалами Звіту Громадської ради при УМВС