Талант і труд тут здавна поєднались: підведення підсумків журналістського конкурсу

липень 2008 р.

День врочистого вшанування переможців та номінантів обласного конкурсу журналістів “Таврійський кадуцей”, проведеного у форматі прес-туру до колективу сумлінних платників податків агрофірми радгоспу «Білозерського» був таки справді символічним. Адже тут, у селі Дніпровське Білозерського району водночас так щасливо зустрітися талановиті люди. І ті, хто плекає землю та ростить сади, і ті, хто вміє уважно і раціонально обрахувати кожну гривню, що йде в державну скарбницю, і ті, хто вміє талановито, небуденно, відкрито і ґрунтовно розповісти, як же створюються ці багатства та прибутки держави.

«Сьогодні ми зустрілися на землі тих, хто примножує її величаву красу своєю натхненною працею та мудрістю справжніх господарів.
А об’єднав нас у таку велику дружню родину не зовсім буденний факт: врочисте вшанування переможців та номінантів обласного конкурсу журналістів “Таврійський кадуцей”. І провести його ми вирішили не в кабінетному варіанті, а ось тут – у красивому селі Дніпровське, де живуть і працюють не менш красиві у своєму баченні світу, праці і сумління люди – працівники агрофірми радгоспу «Білозерський», який очолює знана у нашому краї людина – кандидат сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України, "Людина Року - 2003", Герой України - Віктор Петрович Сілецький.
Наступного року виповниться 30 років, відколи він керує цим господарством.
Багато добрих слів можна сказати про його колектив. Він - своєрідний кит економічного потенціалу району, справжній взірець не тільки відданості справі, а ще й високої громадянської позиції та стійкості людського духу. Адже тут не тільки збережене все набуте в попередні десятиліття, а ще й значно примножене»,-  підкреслив у вступному слові голова ДПА у Херсонській області Анатолій Олександрович Пирожников.
Учасників прес-туру привітали голова Білозерської райдержадміністрації В.В.Артюшенко, голова Білозерської районної ради В.П.Карась, кандидат сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України, "Людина Року - 2003", Герой України - Віктор Петрович Сілецький, голова обласної організації Національної Спілки журналістів України, Генеральний директор Херсонської обласної телерадіокомпанії Валерій Федорович Долина начальник ДПІ у Білозерському районі Ніна Артемівна Чернишова.
Із офіційної візитівки агрофірми радгоспу “Білозерський”:
Виноградний розсадник агрофірми нині - один із лідерів України в галузі розсадництва.
П’ятидесятирічний власний досвід господарства, наукова підтримка вітчизняних та світових фахівців дозволила поставити на індустріальну основу за європейськими стандартами вирощування клонових щеплених виноградних саджанців.
Щеплені виноградні саджанці, вирощені в агрофірмі радгосп "Білозерський" відрізняються більш високою врожайністю, раннім і дуже високим цукронакопиченням, відносною стійкістю до хвороб і морозів.
Площі виноградників, закладені таким матеріалом, виділяються силою росту, рівномірністю приросту і врожайністю по кущах, відсутністю вірусних та бактеріальних захворювань. До 20-30 відсотків підвищується морозостійкість основних європейських сортів, а тим самим збільшується термін продуктивного життя виноградника до 50 і більше років.
На сьогодні господарство має базу в 1000 гектарів виноградників із кращими оздоровленими клонами класичних сортів винограду, створено надійний агрофон. Це технічні сорти: Шардоне, Аліготе, Совіньон зелений, Рислінг рейнський, Піно Грі, Сухолиманський білий, Мускат одеський, Сільванер, Іршаі Олівер, Піно білий, Фетяска, Сапераві, Бастардо магарачськкй, Трамінер рожевий тощо. Столові сорти: Восторг, Молдова, Таврія, Аркадія, Кеша та інші.
У "Білозерському" широко впроваджуються у виробництво нові інтенсивні технології, завезені із Франції, Данії, Угорщини, Голландії, США, Росії, України, Німеччини, Бельгії, Румунії, Словаччини, Австрії, Італії, Ізраїлю та навіть Африки.
Історія винзаводу в "Білозерському" бере свій початок із 1958 року. На сьогоднішній день виноробний цех - це сучасне підприємство, яке щороку модернізується, розширюється, удосконалюється.

Агрофірма "Білозерський" відома на Україні своїми якісними винами сухої групи: Шардоне, Мускат білий, Сапераві, Мерло, Каберне, Бастардо та напівсолодкої: Мускат рожевий, Шардоне, Піно Нуар та ін; десертної: Кагор, Дніпровський талісман, Трамінер, Мускат, Золтий талісман, Ізабелла.
Це підтверджують численні нагороди, одержані на всеукраїнських і міжнародних конкурсах. Тільки золотих - 20, срібних - 18. А всього їх більше 70!
Виготовлення фруктових соків, пюре та асептичне зберігання їх у 20 та 50 тонних ємкостях із нержавіючої сталі у агрофірмі "Білозерський", це порівняно молода, але перспективна галузь, яка вже добре себе зарекомендувала. Переробка плодів на соки та пюре для дитячого харчування почалася у господарстві на початку 90-х років і, розвиваючись паралельно з виноробством, переросла у сучасне, потужне виробництво, яке на сьогодні має можливість переробити і зберігати 2800 тон продукції. Щороку обсяги переробки нарощуються (окрім яблук переробляються абрикоси, персики, сливи, виноград).
Садівництвом у радгоспі почали займатися з !979 року на площі у 38 га старого саду з чотирма сортами яблук.
У перший рік збирали по 140-150 центнерів плодів із гектару. Сьогодні сади займають площу 528 га, з яких 216 га - кісточкові та 318 зерняткових  культур. Господарство вирощує яблука, черешню, персики, сливу, абрикоси.
 Станом на 08.07.2008 року до державного бюджету Агрофірма радгосп “Білозерський” до бюджетів усіх рівнів сплатила понад 2908 тис. грн., із них до державного бюджету – більше 1237тис. грн., а до місцевого бюджету – майже 1671тис. грн.
За вміння не тільки постійно підтримувати, а ще й примножувати економічну стабільність, треба неодмінно дякувати таким добропорядним платникам. Адже саме вони забезпечують високий рівень надходжень до державної скарбниці і утверджують добре ім’я товарів та послуг, що вже стали брендами в області і навіть далеко за межами нашої країни.
Ось один із переконливих фактів: нещодавно в Росії, в Санкт-Петербурзі, проходив міжнародний форум напоїв “Дрінк експо-2008”. На цій престижній акції не тільки Херсонщину, а всю Україну в цілому, презентував колектив агрофірми радгоспу “Білозерський”. Поважне журі і гості форуму були у захваті від продукції наших земляків. У результаті – зорепад престижних премій, золотих медалей на різні види виноробної продукції, а найголовніше - Гран-прі теж дістався нашому “Білозерському”.
“Сьогодні у нас є щаслива нагода висловити і свою вдячність кращому із кращих платників податків області. Втілити цю ідею допомогли нам роботи юних художників, які минулого року брали участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу “Податки очима дітей”. Вони й стали головним ілюстративним фоном подяки ДПА в області за зважену громадянську позицію, високу податкову культуру, порядок і порядність у сплаті податків, вагомий внесок у зростання соціально-економічного потенціалу області.
Як добропорядні гості такого красивого і працелюбного краю, ми висловлюємо свою вдячність і вручаємо це фактично художнє полотно-подяку як сумлінному платнику податків”,- сказав голова ДПА у Херсонській області А.О.Пирожников.
Під час проведення прес-туру святкова акція була подвоєна тим, що в одному з кращих підприємств одного з найдисциплінованіших районів зі сплати податків, вручили нагороди тим, хто вміє бачити, детально, принципово відстежувати і головне – талановито розповідати про значущість податків у житті кожної людини, родини, села, району, області, країни в цілому.
Не менш відповідально ставляться і податківці Херсонщини до так званої «податкової журналістики». Журналісти завжди мають змогу поставити будь-яке запитання спеціалістам ОДПС у кожному місті та районі області і отримати вичерпну відповідь. Навіть на незручні запитання.

“На наших щотижневих брифінгах, прес-конференціях, податкових днях районів і міст, під час прес-турів відкрито обговорюємо проблеми і колізії податкового законодавства та практичної роботи.
Висловлюю щиру вдячність за вашу професійну мудрість, кожен порух душі, коли ви берете в руки перо, телекамеру чи радіомікрофон, сідаєте до комп’ютера і починаєте розповідати про податки. Адже писати про податки дано не кожному – треба мати особливий талант і відданість цій тематиці.
Тема ця - не з сенсаційних і не надто читабельних. Але писати про податки в усьому світі вважається благородним. І ви це робите професійно й чесно. Ми поважаємо Ваш талант і раді кожному вашому професійному успіхові.
Цього року до участі в обласному конкурсі на краще висвітлення засобами масової інформації податкової тематики «Таврійський кадуцей» на районних та міських рівнях було подано близько 50 творчих робіт представників друкованих та електронних ЗМІ. До обласного фіналу надійшли роботи 27 переможців місцевих конкурсів”, - підкреслив А.О.Пирожников і вручив нагороди та цінні подарунки переможцям та домінантам обласного конкурсу “Таврійський кадуцей”.
Зокрема, за результатами поданих на обласний рівень творчих доробок конкурсантів переможцем серед друкованих ЗМІ та Інтернет-видань визнана Тетяна Кирпа, літературний редактор, журналіст інформаційно-економічного, культурно-просвітницького часопису «Гривна»
Номінантом «За відданість податковій тематиці» став Анатолій Яїцький, заступника головного редактора незалежної газети Херсонщини “Новий день”. 

Переможцями серед журналістів обласних електронних ЗМІ у конкурсі визнані Тетяна Рева, старший редактор ТВО «Скіфія» Херсонської обласної державної телерадіокомпанії «Скіфія», Лариса Томенко, заступник директора творчо-виробничого об’єднання «Дніпро»
Номінантами «За глибину розкриття податкової тематики» стали: Ірина Іванець, редактор ТВО «Скіфія» Херсонської обласної державної телерадіокомпанії «Скіфія», Оксана Корінна, редактор творчо-виробничого об’єднання «Дніпро».
Переможцями серед журналістів районних та міських друкованих ЗМІ та Інтернет-видань визнані: Елла Сидоренко, кореспондент Цюрупинської районної газети «Вісник Олешшя»
Диплома другого ступеня удостоєна Ольга Смаль - редактор Великоолександрівської районної газети «Жайвір», а третього ступеня - Вікторія Сенько - редактор інформаційно-публіцистичної газети Скадовського району «Чорноморець».

“Будьте всі здоровими, щасливими, успішними, хай береже Вас доля і не стомиться Ваше перо і не зменшиться наша наполегливість у наповненні бюджетів усіх рівнів – від державного до місцевих.
І хай у часи реорганізації системи ЗМІ в Україні не загубляться, а навпаки – посиляться і поширяться ті теми, від яких залежить доля кожної родини і країни в цілому. Серед них, звичайно, і світ податків.
Адже буде бюджет, будуть достатки. Це аксіома. І зробимо це ми разом із Вами.
Ми захоплюємося кожним із Вас: і тими, хто вміє ростити сади, і тримати порядок у податковій сфері, і вміє бути на висоті податкової журналістики. Зичимо добра на щодень, щастя в кожен дім і таких же сонячно-теплих зустрічей у перспективі”, - підкреслив у заключному слові прес-туру голова ДПА у Херсонській області А.О.Пирожников.